Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Spożywcza kontrola jakości; Polacy zwracają uwagę na wędliny i mięso, które jedzą

  • Autor: Puls Biznesu
  • Data: 28-04-2017, 10:00
Spożywcza kontrola jakości; Polacy zwracają uwagę na wędliny i mięso, które jedzą
fot. Shutterstock

Polacy zaczęli zwracać większą uwagę na to, co jedzą. Pod lupę poszły także mięso i wędliny- informuje "Puls Biznesu".

Jeszcze kilka lat temu o zakupie konkretnego mięsa albo wędliny decydowała cena. Dziś coraz większe znaczenie ma jakość. Konrad Kołodziejczyk, dyrektor marketingu Zakładów Mięsnych Szubryt mówi, żę zaczęliśmy zwracać uwagę na parametry wędliny. Tzw. czysta etykieta jest dla wielu osób bardzo ważna, choć tak naprawdę jeszcze mało kto potrafi ją czytać ze zrozumieniem.

O modzie na zdrowy styl życia opowiada także Dominika Rąba, wiceprezes ZM Henryk Kania. Jej zdaniem spożywanie mięsa i wędlin ma niepodważalne zalety, bo mięso jest jednym z najlepszych źródeł żelaza. To tzw. żelazo hemowe, które wchłaniania się w zdecydowanie większym stopniu niż żelazo pochodzenia roślinnego. Wędliny natomiast są źródłem cennego białka.

Według niej część osób bardzo ogranicza spożycie tłustych mięs i wędlin. Inni uważniej czytają etykiety ze składem i wybierają produkty, które zawierają najwięcej mięsa i nie mają takich dodatków, jak m.in. glutaminian monosodowy, fosforany lub karageny. Podobne obserwacje ma Krzysztof Woźnica, prezes Zakładów Mięsnych Duda, który mówi, że Polacy coraz bardziej restrykcyjnie podchodzą do obecności w produktach wzmacniaczy smaku, barwników, aromatów i innych dodatków. Dlatego zwiększa się oferta wyrobów o wysokiej zawartości mięsa bez konserwantów i z tzw. czystą etykietą. Oczywiście nadal najbardziej istotnym czynnikiem przy zakupie jest cena, ale jej znaczenie spada.

Więcej w "Pulsie Biznesu".

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Normalny Chłopak 20-05-2017, 14:46:
Nie jem miesa ani wedlin !!!
Polecam wszystkim ograniczyć spożywanie miesa ze względów pro pro zdrowotnych - począwszy od wzmocnienia szyszynki po naprawę z manipulowanego DNA ...
JedzMy to ci nie posiadało lub nie posiada serca .
  • guest 15-05-2017, 09:44:
Dont agree with the black white comment earlier, but i am also missing the Animal Welfare part in this article.
  • Czytelnik 30-04-2017, 13:02:
człowiek nie potrzebuje mięsa do życia, Światowa Organizacja Zdrowia od lat apeluje o ograniczenie spożycia mięsa, przemysł mięsny sprzedaje otyłość, przyjdzie czas że będzie płacił odszkodowania na leczenie jak przemysł tytoniowy

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 340) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH