Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Sprzedaż mięsa wieprzowego do UE wyższy w I kw. 2014

  • Autor: BGŻ
  • Data: 20-05-2014, 10:11

Dane MRiRW wskazują, że pomimo pojawienia się ognisk ASF w Polsce, w I kwartale 2014 r. wywóz nieprzetworzonego mięsa wieprzowego na rynek UE był wyższy niż w analogicznym okresie rok wcześniej - informują analitycy Banku BGŻ.

Jak wynika z danych MRiRW w I kwartale br. kraje członkowskie UE zwiększyły zamówienia na polską nieprzetworzona wieprzowinę. Spowodowało to 18-procentowy wzrost eksportu na rynek unijny, do poziomu 62 tys. ton w I kw. 2014 roku. Co ciekawe, wywóz na rynek wewnętrzny wzrastał systematycznie z miesiąca na miesiąc. Było to możliwe dzięki znacznemu zwiększeniu sprzedaży do Włoch, Słowacji i Niemiec. Kraje te w analizowanym okresie zaimportowały łącznie o 6,7 tys. ton więcej, co oznacza przeciętnie 28-procentowy wzrost sprzedaży na tych rynkach w skali roku.

W rezultacie Włochy stały się głównym odbiorcą nieprzetworzonego mięsa wieprzowego z Polski, z 15-procentowym udziałem w strukturze sprzedaży zagranicznej. Niemcy uplasowały się na drugim miejscu. W omawianym okresie ok. 10% wolumenu eksportu nieprzetworzonego mięsa wieprzowego trafiło na ten rynek.

Tak dynamiczny wzrost odgrywał kluczową rolę w obliczu nagłego zamknięcia rynków trzecich (rosyjskiego, białoruskiego, ukraińskiego, koreańskiego, chińskiego, japońskiego, itp.) na początku lutego bieżącego roku na skutek pojawienia się ognisk ASF w Polsce. Jak wynika z danych MRiRW na skutek tych zmian, w okresie trzech pierwszych miesięcy 2014 r. eksport nieprzetworzonego mięsa wieprzowego na rynki pozaunijne zmniejszył się o łącznie 37% w skali roku do poziomu 28,3 tys. ton. Przy czym największe spadki odnotowano w lutym i marcu, kiedy to wolumen eksportu zmniejszył się odpowiednio o 50% i 78% w relacji rocznej.

W wyniku tych zmian łączny eksport nieprzetworzonego mięsa wieprzowego w I kw. br. był o 7% (7,4 tys. t) mniejszy niż przed rokiem i wyniósł łącznie 90,4 tys. ton. Radykalnie zmieniła się również struktura eksportu. W zeszłym roku połowa sprzedaży trafiała na rynek UE. Obecnie jest to już 69% łącznego eksportu. Oczekujemy, że w obliczu zamknięcia kluczowych rynków pozaunijnych na mięso wieprzowe z Polski, te tendencje będą się jeszcze pogłębiać w kolejnych miesiącach.

Równocześnie import nieprzetworzonego mięsa w omawianym okresie wzrósł o 3% (4 tys. t) do poziomu 147,7 tys. ton. Zwiększyło to deficyt handlowy, który w skali roku wzrósł z 46 do 57 tys. ton. Pozycja Polski jako importera netto nieprzetworzonego mięsa wieprzowego jeszcze się zwiększyła.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 746) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH