Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Startuje konkurs na wyroby mięsne premium

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 09-04-2010, 13:30

Trwa pierwsza edycja konkursu dla podmiotów branży mięsno-wędliniarskiej na najlepsze wyroby mięsne w klasie premium z wykorzystaniem wieprzowiny złotnickiej. Konkurs został ogłoszony pod koniec 2009 r. z inicjatywy Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego. 20 kwietnia 2010 r. w Poznaniu odbędzie się spotkanie czołowych hodowców świń ras złotnickich z całego kraju oraz przetwórców mięsa, którzy zgłosili się do konkursu „Złotnicka Premium".

Celem spotkania jest omówienie kwestii bliższej współpracy przetwórców mięsa z hodowcami świń złotnickich oraz możliwości ewentualnego włączenia produktów opatrzonych znakiem Złotnicka Premium do strategii promocji zagranicznej polskiego mięsa i wędlin przygotowywanej przez Klaster mięsny „Polska Wędlina". W spotkaniu udział weźmie Bogusław Barański, koordynator Klastra.

Mięso świń rasy złotnickiej pstrej i białej charakteryzuje się doskonałą jakością, a także przydatnością technologiczną. Mięso wykazuje niskie wartości pomiarów przewodności elektrycznej, charakterystyczne dla surowca bez odchyleń jakościowych. Ponadto charakteryzuje się ono niewielkim wyciekiem naturalnym, mimo niskiego pH. Cechuje je jaśniejsza barwa spowodowana większym przetłuszczeniem tuszy i marmurkowatością. Charakterystyczna marmurkowatość wynika z obecności tłuszczu między tkankami mięśniowymi, co przyczynia się wprawdzie do niższej mięsności, ale jednocześnie wyraźnie poprawia smakowitość mięsa (tłuszcz jest najważniejszym nośnikiem smaku).
W odniesieniu do wszystkich wyrębów podstawowych barwa mięsa jest trwała, co odróżnia je od mięsa innych ras świń z chowu intensywnego. Podczas procesu chłodzenia mięso pochodzące od świń złotnickich charakteryzuje się mniejszym ubytkiem swojej masy, a podczas procesu peklowania przyrost masy mięsa jest większy, niż mięsa pochodzącego od innych ras.

Po obróbce termicznej mięso pochodzące ze świń złotnickich charakteryzuje się doskonałym smakiem i kruchością. Podczas obróbki cieplnej - pieczenia, smażenia, gotowania i duszenia - stwierdza się mniejsze ubytki objętości i masy, niż w przypadku mięsa innych ras. Doskonałe właściwości mięsa wieprzowiny złotnickiej dostrzeżono już dawno, bo jeszcze w trakcie prac hodowlano-selekcyjnych w Złotnikach. Zauważono, że mięso jest bardzo wydajne, tj. pod wpływem zabiegów kulinarnych nie kurczy się, przekrój „oka" polędwicy był duży, a szynka - dobrze wypełniona i jędrna.

Mięso świń złotnickich białych poddawano wielokrotnie również ocenie sensorycznej, podczas której oceniano przydatność takich wyrębów jak polędwica, łopatka i szynka do następujących procesów obróbki termicznej: gotowanie, smażenie, pieczenie i duszenie. W badaniach tych mięso to różniło się zdecydowanie pozytywnie od mięsa świń innych ras. Szczególnie wysoko zostały ocenione wyręby poddane pieczeniu, przy czym najlepiej oceniono pieczoną szynkę. Również bardzo dobrze oceniono duszoną szynkę oraz polędwicę. Wszyscy oceniający wskazali nie tylko świetny smak, ale również doskonały aromat mięsa.

Ogromną rolę w uratowaniu zasobów genetycznych ras złotnickich odegrał prof. dr hab. Janusz Buczyński, obecny szef Katedry Hodowli i Produkcji Trzody Chlewnej w Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Tej właśnie uczelni Minister Rolnictwa powierzył nadzór nad hodowlą oraz prowadzeniem ksiąg hodowlanych i programu hodowlanego ras złotnickich.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Miś 09-04-2010, 19:13:
Konkurs został rozstrzygnięty. Wybierał rynek, tylko jakoś on Panów nie obchodzi i wymyślacie dyrdymały.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 394) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH