Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Stowarzyszenie Krupnioki Śląskie na rzecz rejestracji produktu w UE

  • Autor: PAP
  • Data: 07-12-2012, 15:44

Stowarzyszenie "Krupnioki Śląskie" - rzeźnicy i wędliniarze z województw śląskiego i opolskiego zdecydowali w piątek w Katowicach, że pod taką nazwą rozpoczną starania o rejestrację produktu w unijnym systemie Chronionych Oznaczeń Geograficznych.

Jak powiedział PAP dyrektor Śląskiego Cechu Rzeźników i Wędliniarzy, Grzegorz Miketa, który podczas Walnego Zgromadzenia Rzeźników i Wędliniarzy został powołany na prezesa Stowarzyszenia "Krupnioki Śląskie", komitet założycielski tworzy 32 przedstawicieli firm z województw śląskiego i opolskiego.

W piątek powołano także kilkuosobową grupę ekspertów. "Technolodzy będą się zajmowali sprawami stricte technicznymi, związanymi np. z wyrobem krupnioków, będą także rozwiązywać sporne kwestie, które pojawią się przy okazji wdrażania procedury rejestracji" - powiedział Miketa.

Siedzibą stowarzyszenia będą Katowice. "Tylko jego członkowie, którzy po rejestracji krupnioków poddadzą się certyfikacji produkcji, będą mogli produkować i sprzedawać krupnioki śląskie" - tłumaczy Miketa. Dodał, że stowarzyszenie nie jest zamknięte; mogą do niego przystępować inne zakłady z obu województw, które dowiedzą się o tej inicjatywie.

Po zarejestrowaniu stowarzyszenia, co - zdaniem Mikety - nastąpi jeszcze w grudniu, formalna grupa producentów złoży stosowny wniosek o rejestrację produktu w Unii Europejskiej - wcześniej prawidłowość wniosku zbada ministerstwo rolnictwa.

Prace nad ujednoliconą wersją receptury krupnioka śląskiego trwały około siedmiu miesięcy i zakończyły się w połowie listopada. Wzięli w nich udział technolodzy z ponad 30 zakładów mięsnych. W wyniku prac nad recepturą powstał "Roboczy schemat produkcji" krupnioka śląskiego, który umieszczono na stronach internetowych Śląskiego Cechu oraz Urzędu Marszałkowskiego w Katowicach - z apelem o zgłaszanie uwag. "Nie ma, jak donosiły niektóre media, żadnej wojny o krupnioki pomiędzy województwami śląskim i opolskim, możemy wręcz mówić o daleko idącej współpracy" - powiedział PAP prezes Śląskiego Cechu Rzeźników i Wędliniarzy Andrzej Stania.

Opracowana przez technologów receptura zawiera m.in. dopuszczalne granice (tzw. widełki) stosowania poszczególnych składników oraz omawia poszczególne etapy produkcji. Można się z niej m.in. dowiedzieć, że skwarki moczy się w rosole, wątroba surowa jest składnikiem nieobowiązkowym, że świeżą cebulę sugeruje się dodawać w ostatniej fazie mieszania, a jelita powinny mieć 28-36 mm średnicy. Są też wskazówki co do stosowania podrobów i krwi.

Według Urzędu Marszałkowskiego "krupniok śląski to produkt mocno zakorzeniony w tradycjach kulinarnych obu województw; ma szczególną i specyficzną jakość, renomę, cieszy się uznaniem i popularnością. Spełnia on wszelkie warunki, aby stać się pełnoprawnym regionalnym specjałem wpisanym w unijny rejestr Chronionych Oznaczeń Geograficznych". Przyznanie takiego oznaczenia będzie chronić m.in. jego nazwę, zwiększy jego konkurencyjność. "Taki produkt może stać się wizytówką regionu" - przekonuje Urząd Marszałkowski.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 610) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH