Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Stowarzyszenie Rzeźników i Izba Polskie Mięso połączą się w jedną organizację branżową

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 07-01-2009, 11:52
Stowarzyszenie Rzeźników i Izba Polskie Mięso połączą się w jedną organizację branżową

Konsolidacja Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolitej Polskiej z Izbą Gospodarczą Polskie Mięso coraz bliżej. - Wprowadzamy zmiany strukturalne. Pod koniec stycznia będziemy gotowi - mówi Janusz Rodziewicz, dyrektor generalny Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP. - Pierwszym etapem konsolidacji będzie stworzenie federacji - podkreśla Witold Choiński, prezes Izby Gospodarczej "Polskie Mięso".

Rozmowy w sprawie połączenia stowarzyszeń trwają już od 2006 roku. - Nasze stowarzyszenie wykonało ustalone z „Polskim Mięsem" zobowiązania. Dokonane zostały już niezbędne zmiany w KRS - deklaruje Piotr Ziemann ze Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP. - Obecnie przemysł przetwórczy jest w trudnej sytuacji. Chcemy mówić jednym głosem - dodaje. - Zyskałaby cała branża mięsna, czyli ponad 100 tys. pracowników - mówi Rodziewicz.

- Od dawna byliśmy za tym, żeby prowadzić z SRW wspólne działania. W ten sposób zwiększymy ich skuteczność - mówi Choiński. - Będący pierwszym krokiem do połączenia stowarzyszeń okres federacji pozwoli wypracować wspólne cele strategiczne i metody ich osiągania - dodaje.

Aby doszło do połączenia, potrzebne jest ujednolicenie struktur obu organizacji. Dotychczas bardziej nowoczesną strukturę miała Izba Gospodarcza "Polskie Mięso". - W wyniku zmian zarząd Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP stanie się radą. Chcemy, aby po konsolidacji we władzach panował parytet - mówi dyrektor generalny SRW.

Izba Gospodarcza "Polskie Mięso" powstała w 1994 roku jako ogólnopolska organizacja branżowa. W chwili obecnej skupia ponad 100 firm działających w branży mięsnej i otoczenia, z czego zdecydowana większość to duże i średnie przemysłowe nowoczesne przedsiębiorstwa. W strukturach związku są również mniejsze przemysłowe zakłady mięsne, wszystkie posiadają stały nadzór weterynaryjny oraz uprawnienia UE.

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP to ogólnopolska organizacja skupiająca właścicieli zakładów branży mięsnej. Działa od 1922. Celem stowarzyszenia jest jednoczenie środowiska branżowego oraz reprezentacja i ochrona interesów zrzeszonych członków. SRW aktywizuje rzeźników i wędliniarzy do rozwoju i wykorzystania potencjału gospodarczego, wdrażania nowej technologii oraz doskonalenia kwalifikacji zawodowych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (8)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • PaniRzeźnicka 22-01-2009, 10:50:
Przydało by się solidarnie występować przeciw praktykom sieci handlowych i branym z sufitu opłatom nie wiadomo za co. Ale zawsze się znajdzie jakiś łamistrajk.
  • ico? 14-01-2009, 09:18:
łał, wszyscy na to czekali od lat. powstanie coś w stylu PZPN? "działacze" będą "działali"?
  • mięsomaniak 09-01-2009, 11:57:
a parówki?

Zobacz wszystkie komentarze (8)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 220) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH