Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Strusia Kraina otrzymała dofinansowanie na parówki, kiełbasy i burgery

Strusia Kraina otrzymała dofinansowanie z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Ma trzy lata na opracowanie receptur i wprowadzenie innowacyjnych produktów - informuje Puls Biznesu.

Strusia Kraina otrzymała dofinansowanie na parówki, kiełbasy i burgery
Aleksandra Dudka, właścicielka firmy Strusia Kraina & Mobax Sp. j., fot. facebook.com/strusiakraina

Od zera do 10 proc. w dwa lata — tak zwiększył się udział krajowej sprzedaży mięsa strusiego w firmie Strusia Kraina & Mobax. Głównymi odbiorcami produkowanej przez firmę strusiny są przedsiębiorstwa handlowe w Szwajcarii oraz Niemczech.

Dotarciu do większego grona konsumentów ma posłużyć projekt stworzenia parówek, kiełbasek i kotletów do burgerów, oczywiście ze strusia. Na wart 3 mln zł projekt firma otrzymała właśnie dofinansowanie z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Ma trzy lata na opracowanie receptur i wprowadzenie innowacyjnych produktów. Kiedyś kabanosy ze strusiną miała w ofercie Grupa Tarczyński, ale już nie ma.

Polecamy wywiad: Strusia Kraina o dobrostanie zwierząt, możliwościach produkcyjnych i inwestycjach

— To mięso o niskiej zawartości tłuszczu, a wysokei białka i żelaza hemowego. Ma też wiele innych walorów odżywczych, a w hodowli nie używa się sterydów i antybiotyków, co cenią współcześni konsumenci. Surowca nie ma jednak na tyle dużo, żeby któryś z wielkich koncernów mógł mieć je na stałe w ofercie. Strusiny jest jednak nadal mało, choć jest konkurencyjna cenowo w porównaniu z dobrą wołowiną. Chcemy to zmienić — tłumaczy Pulsowi Biznesu Aleksandra Dudka, założycielka Strusiej Krainy.

Więcej na pb.pl.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

strusina RSS ALERT    /    Strusia Kraina RSS ALERT    /    Aleksandra Dudka RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.212.92.235
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.