Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Study tour Szlakiem Polskiego Mięsa

  • www.portalspozywczy.pl
  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 20-10-2015, 14:35

W dniach 8.10-10.10.2015 r. został zrealizowany projekt Study Tour: „Szlakiem Polskiego Mięsa – smakuj wołowinę!”. Organizatorem wyjazdu był Związek „Polskie Mięso”. Do spotkania z wołowiną zaproszono ponad 40 przedstawicieli mediów lifestylowych, kulinarnych, branżowych, dziennikarzy telewizyjnych oraz radiowych.

Zadanie zostało zrealizowane ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wołowego, pozyskanych przez Związek „Polskie Mięso”.

Pierwszego dnia przedstawiciele Związku wraz z zaproszonymi gośćmi, udali się do Zakładu Osi FoodSolutions w Górce k. Ostródy, gdzie mieli okazję wysłuchać prelekcji dyrektora zarządzającego zakładu p. Waldemara Kowalkowskiego oraz z bliska zobaczyć produkcję hamburgerów. Do dyspozycji uczestników pozostawał specjalny taras, z którego można było oglądać całą linię produkcyjną. Zgromadzeni goście mogli uzyskać odpowiedzi na nurtujące pytania, związane z działalnością zakładu i produkcją mięsa wołowego w Polsce. Pierwsze spotkanie z wołowiną miało miejsce już podczas podróży. Dla gości przygotowane były zestawy lunchowe w specjalnej, wołowej odsłonie.

Dalsza część wydarzenia Study Tour: „Szlakiem Polskiego Mięsa – smakuj wołowinę!” odbywała się w Kadynach, niedaleko Elbląga, w kompleksie hotelowym, w którym jeszcze pierwszego wieczoru odbyło się „Wołowe grillowanie!”. Dania przygotowane przez znakomitego eksperta kulinarnego Marcina Budynka, pozwoliły gościom rozsmakować się w wołowych potrawach z grilla i pieca m.in. stekach z rozbefu i antrykotu, wołowych burgerach czy wołowym gulaszu z grzybami, co stało się ukoronowaniem pełnego wrażeń dnia.

Drugiego dnia w godzinach przedpołudniowych miejsce miał panel ekspercki, w którym zasiedli: prezes Związku „Polskie Mięso” Witold Choiński, prof. Agnieszka Wierzbicka ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, ekspert kulinarny Marcin Budynek oraz prezes firmy Agro Bieganów sp. z o.o. w Bieganowie Zygmunt Jodko. Prelegenci przybliżyli uczestnikom informacje nt. spożycia wołowiny w Polsce i na świecie, a także omówili charakterystykę jakości wołowiny. Ponadto poruszona została kwestia kulinarnego wykorzystania i przygotowania wołowiny oraz chowu i dobrostanu bydła, które warunkują późniejszą jakość mięsa.

W ramach lunchu uczestnicy wyjazdu zostali zaproszeni do wzięcia udziału w warsztatach kulinarnych. Odbyły się one w Starej Cegielni, która swoim industrialnym charakterem inspirowała do gotowania. Pod czujnym okiem szefa kuchni Marcina Budynka goście uczyli się przygotowywać steki i burgery. Każdy miał szansę przyrządzić własną wersję tego dania, a także poznać parę sekretów szefów kuchni.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 019) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH