Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

SuperDrob: Polska to najlepsze miejsce na produkcję drobiu w UE

- Polska jest najatrakcyjniejszym krajem w UE jeśli chodzi o produkcję drobiu. W stosunku do Europy Zachodniej jesteśmy dobrze usytuowani geograficznie. Po drugie, mamy dostęp do większości surowców (poza soją), ogromną tradycję produkcji drobiarskiej oraz bardzo dobrze rozwiniętą baza hodowców - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Jarosław Kowalewski, członek zarządu ds. strategii i rozwoju w firmie SuperDrob.

SuperDrob: Polska to najlepsze miejsce na produkcję drobiu w UE
Jarosław Kowalewski, członek zarządu ds. strategii i rozwoju SuperDrob, fot. mat. pras.

Autor: Adam Tubilewicz, Portalspozywczy.pl
Data: 27-08-2019, 11:03

Jarosław Kowalewski jest zdania, że konsolidacja sektora drobiarskiego zdecydowanie będzie postępować.

- Przemawia za tym kilka czynników. Po pierwsze, Polska jest najatrakcyjniejszym krajem w UE jeśli chodzi o produkcję drobiu. W stosunku do Europy Zachodniej jesteśmy dobrze usytuowani geograficznie. Po drugie, mamy dostęp do większości surowców (poza soją), ogromną tradycję produkcji drobiarskiej oraz bardzo dobrze rozwiniętą baza hodowców. Są kraje, gdzie nie ma takiego zaplecza czy tradycji hodowlanej, więc trudno mówić że np. Rumunia będzie miała szanse rozwijać się w tym segmencie tak szybko jak my. Poza tym, Europa Zachodnia ma wciąż wyższe koszty pracy niż Polska. To wszystko powoduje że jesteśmy i będziemy jeszcze przez kilka ładnych lat najatrakcyjniejszym miejscem do produkcji drobiu w Europie - dodaje.

Kolejną zaletą Polski jako miejsca na nowe inwestycje drobiarskie jest dostęp do wszystkich rynków UE.

- Jest on utrudniony dla producentów z Ameryki Południowej czy Ukrainy poprzez kontyngenty. Pamiętajmy, że jeżeli w tej chwili w Polsce wybudowało się 7-8 nowych ubojni to nie oznacza, że Polacy zaczną jeść 20 proc. więcej kurczaków. Poza tym z dnia na dzień hodowcy nie wyprodukują 20 proc więcej kurczaka, bo proces inwestycyjny w kurniki trwa kilka lat. Tak więc możemy się spodziewać że najmniejsi, średni czy najmniej doinwestowani gracze będą mieli coraz trudniej. Będą musieli się połączyć, sprzedać albo grozi im wypadnięcie z rynku. Największe szanse na przetrwanie i rozwój będą miały nowoczesne podmioty, które już dzisiaj są w miarę duże i przez ostatnie lata sporo inwestowały w rozwój. Mali i średni, którzy nie mają możliwości żeby mocno zainwestować w technologie, prawdopodobnie będą mieli kłopoty. Czy są atrakcyjnym przedmiotem do przejęcia? Raczej nie. Z drugiej strony zagranicznych graczy patrzących na Polskę pojawia się coraz więcej - wskazuje Kowalewski.

Pełna treść rozmowy z Jarosławem Kowalewskim ukaże się w najbliższym wydaniu naszego magazynu "Rynek Spożywczy"

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Jarosław Kowalewski RSS ALERT    /    SuperDrob RSS ALERT    /    inwestycje w branży mięsnej RSS ALERT    /    produkcja drobiu RSS ALERT    /    produkcja drobiu w UE RSS ALERT    /    rynek drobiu w UE RSS ALERT    /    drób RSS ALERT    /    drób 2019 RSS ALERT    /    drobiarstwo RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • Czytelnik 2019-08-28 09:58:56
    Proszę jeszcze dodać, że w Polsce podejście do przepisów z zakresu ochrony środowiska jest bardzo liberalne i ubojnie, producenci drobiu oraz wszelkiego rodzaju fermy drobiu mogą dowolnie zatruwać Polskę i niszczyć środowisko bez żadnych konsekwencji :-/ W końcu liczy się tylko kasa, szczególnie dla p. Jarosława. Od wielu lat już wiadomo, że produkcja mięsa, w tym drobiu, to główna przyczyna dewastacji środowiska, i w tym także zmian klimatu - i tu w dużym stopniu suszy, która w tym roku w Polsce jest szczególnie "dokuczliwa". Może niech p. Kowalewski jeszcze tak pozachwyca przy osobach, które są zmuszone do mieszkania i życia przy fermach i ubojniach - w wiecznym smrodzie i wśród much :-( Nie ma się czym zachwycać i chwalić - będzie się Pan z tego tłumaczył swoim dzieciom i wnukom, dlaczego doprowadził Pan do dewastacji środowiska w Polsce

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.229.122.166
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.