Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Światowa produkcja wołowiny zwiększy się w szybszym tempie niż produkcja mięsa ogółem

  • Autor: Bank BGŻ BNP Paribas
  • Data: 27-06-2017, 13:23
Światowa produkcja wołowiny zwiększy się w szybszym tempie niż produkcja mięsa ogółem
fot. shutterstock.com

Według ostatniego raportu FAO Food Outlook w 2017 r. światowa produkcja wołowiny wzrośnie o 1,9% do 69,6 mln t (w masie tuszy). Oznacza to, że produkcja tego typu mięsa będzie rozwijała się szybciej niż produkcja mięsa ogółem, którego ilość zwiększy się o 0,3% - podaje Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

Według ekspertów FAO, u największego producenta wołowiny na świecie - w Stanach Zjednoczonych - produkcja wzrośnie o 5,1% do rekordowego od 9 lat poziomu 12,1 mln t. Będzie to związane zarówno z większą liczbą ubijanych zwierząt a także większą ich masą.

- Produkcja wołowiny w Ameryce Pd. zwiększy się o 2,5% do 15,7 mln t, przede wszystkim ze względu na lepsze warunki pogodowe, niż w dwóch poprzednich latach (które były skutkiem El Nino). W Brazylii produkcja zwiększy się o 2,3% do 9,5 mln t, a w Argentynie o 4,2% do 2,8 mln t – podaje Paweł Wyrzykowski.

Wg FAO w 2017 r., w Azji produkcja wołowiny zwiększy się o 1,2% do 18,5 mln t. W Chinach dynamika wzrostu wyniesie 1,4% co będzie konsekwencją stabilnych cen oraz dalszej redukcji stada krów mlecznych.  Z kolei w Indiach wzrośnie ona tylko nieznacznie, bo o 0,2%.

- Tylko niewielki, bo 0,5-proc., wzrost produkcji wołowiny przewidywany jest w Europie, przede wszystkim z uwagi na spadek produkcji w Rosji (o 1,9%). W Unii Europejskiej natomiast zwiększy się ona o 1,2% do 7,8 mln t – dodaje ekspert BZ WBK.

W 2017 r. w Afryce zostanie wyprodukowane 6,4 mln t wołowiny, czyli o 1,2% więcej niż przed rokiem. Zmiany w produkcji będą jednak zróżnicowane regionalnie. Na znaczących obszarach w  Kenii, Somalii, Etiopii i Tanzanii utrzymują się niekorzystne warunki pastwiskowe, co będzie miało wpływ na produkcję.  Natomiast w południowej części kontynentu stan pastwisk jest dużo lepszy i należy się spodziewać, że w wielu krajach, w tym w Malawi, w Republice Południowej Afryki i Zambii, produkcja wzrośnie.

W Oceanii prognozowany jest natomiast spadek produkcji, o 3,5% do 2,7 mln t, co będzie związane z odbudową stad i w konsekwencji mniejszymi ubojami zwierząt. Ponadto poprawa opłacalności w produkcji mleka będzie działać w kierunku powstrzymania procesu redukcji pogłowia krów.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Czytelnik 28-06-2017, 11:26:
mięso jest szkodliwe dla zdrowia

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 516) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH