Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Światowe organizacje drobiarskie muszą pochylić się nad problemem ptasiej grypy

  • Autor: portalspozywczy.pl/PR
  • Data: 17-03-2017, 14:01
Światowe organizacje drobiarskie muszą pochylić się nad problemem ptasiej grypy
Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny KRD-IG, fot. KRD-IG

Dużą część naszych działań, poza codzienną współpracą z administracją na szczeblu centralnym i lokalnym, skupiamy na spotkaniach w ramach światowych organizacji drobiarskich, których KRD-IG jest członkiem, tak aby wspólnie pochylić się nad problemem obecnym w całej Unii Europejskiej - mówi Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny KRD-IG.

Temat grypy ptaków pojawił się w mediach pod koniec roku 2016 roku, wraz z wystąpieniem pierwszych ognisk u drobiu w Polsce, jednak dopiero po upłynięciu pewnego czasu, branża może przedstawić rzeczowe podsumowanie tego problemu. 16 marca eksperci Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej wraz z zaproszonymi  gośćmi dyskutowali o przyszłości branży podczas spotkania z mediami. 

Po raz pierwszy tak obszernie został poruszony temat biologii wirusa H5N8 występującego w Unii Europejskiej. O tym, czym jest, skąd wziął się w Polsce oraz o sposobie jego mutowania opowiedział profesor dr hab. Piotr Szeleszczuk ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, który podkreślił, że odmiana ta nie jest szkodliwa dla ludzi.

- Grypa ptaków jest realnym zagrożeniem dla hodowców oraz producentów drobiu i może osłabić dynamikę przyrostu produkcji mięsa drobiowego w naszym kraju. Jako KRD-IG na bieżąco reagujemy na nowe ogniska grypy ptaków i zachwiania na rynkach międzynarodowych. Podejmujemy szereg działań, które mają zminimalizować ryzyko i skutki wystąpienia wirusa dla polskiej branży drobiarskiej. To, na czym skupiamy dużą część naszych działań, poza codzienną współpracą z administracją na szczeblu centralnym i lokalnym, to spotkania w ramach światowych organizacji drobiarskich, których KRD-IG jest członkiem, tak aby wspólnie pochylić się nad problemem obecnym w całej Unii Europejskiej. Kolejnym działaniem jest zdobywanie nowych rynków, w celu sprzedaży mięsa drobiowego, które nie może, ze względu na grypę ptaków, zostać wyeksportowane m.in. do Chin czy RPA, które do tej pory dawały nadzieję na istotne zwiększenie eksportu naszych produktów do krajów trzecich - podsumował Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny KRD-IG.

Dyrektor Departamentu Analiz Ekonomicznych, Sektorowych i Rynków Rolnych z BGŻ BNP Paribas, Michał Koleśnikow dodał, że „w zakresie nieprzetworzonego mięsa i podrobów drobiowych, najważniejszej kategorii drobiowej, eksport z Polski w 2016 r. po raz pierwszy przekroczył milion ton. Oznacza to wzrost o ponad 20% wobec roku 2015. Co interesujące, przed potwierdzeniem pierwszych ognisk grypy ptaków w naszym kraju, wzrastał udział krajów pozaunijnych w strukturze naszego eksportu. W pierwszych jedenastu miesiącach 2016 r. wyniósł on 24% wobec 21% rok wcześniej. Niemniej jednak warto podkreślić, że zdecydowana większość eksportu mięsa i podrobów drobiowych trafia do krajów UE”.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 516) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH