REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Świński dołek najbardziej dotknie ubojnie

  • Autor: PAP
  • Data: 26-08-2008, 23:25
Świński dołek najbardziej dotknie ubojnie

Dla zakładów mięsnych spadek produkcji trzody chlewnej jest mało odczuwalny - krajowy surowiec zastępowany jest przez importowane mięso. Zbliżający się "świński dołek" dotknie najbardziej ubojnie mięsa - uważają eksperci.

REKLAMA

Według GUS, pogłowie trzody chlewnej pod koniec marca wyniosło około 15,7 mln sztuk - jest to o 13 proc. mniej niż w analogicznym okresie 2007 r. Zdaniem ekspertów liczba świń ma nadal spadać. Jest to najniższy poziom z notowanych w Polsce po 1983 r.

- Spadek produkcji trzody ma znaczenie dla zakładów mięsnych, gdyż wyższe są koszty produktu, ale najbardziej dotyczy to ubojni, którym trudno jest konkurować cenowo z importowanym mięsem - powiedział PAP we wtorek prezes stowarzyszenia "Polskie Mięso" Witold Choiński.

Jego zdaniem może to spowodować bankructwo niektórych ubojni, a część być może będzie musiała ograniczyć działalność. Choiński dodał, że zna przypadki, że zakłady uboju, chcąc pozyskać surowiec, decydują się na import żywych świń z innych krajów UE. W Polsce unijne certyfikaty ma ok. 350 ubojni.

Mniejsza podaż krajowego surowca i relatywnie wysoka jego cena zachęcają firmy mięsne do importu. Rzecznik prasowy Animeksu Andrzej Pawelczak zauważył, że nie ma rynku polskiego - jest rynek wspólnotowy i dowolny przepływ towarów. Firmy przetwórcze kupują tam, gdzie jest taniej, na przykład w Danii czy Holandii.

- Nie ma sentymentów w biznesie, każdy podmiot gospodarczy kieruje się szeroko pojętym rachunkiem ekonomicznym, i będzie wybierał
tańsze źródło zaopatrzenia" - powiedział Pawelczak.

Niekonkurencyjność cenowa polskiej wieprzowiny - zdaniem Choińskiego - spowodowana jest zaniedbaniami w polityce rolnej w ostatnich kilkunastu latach. Jego zdaniem kluczową sprawą jest wspieranie gospodarstw towarowych i koncentracja produkcji, która pozwoli na obniżenie kosztów - uważa szef "Polskiego Mięsa".

Według niego cena mięsa w Polsce była i jest jedną z najwyższych w Europie. Obecnie za tucznika rolnik może uzyskać 4,5 zł za kg. Zdaniem Choińskiego, cena ta powinna być już opłacalna dla rolników.

Przedstawiciele przemysłu są zdania, że spadek produkcji trzody, który wystąpił w całej UE, wpłynie na koszty przetwarzania mięsa. Prawdopodobnie przełoży się także na wzrost cen detalicznych produktów mięsnych, ale nie można określić, jaka będzie skala podwyżki i kiedy to nastąpi.

Według profesora Jana Małkowskiego z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ), w następnych miesiącach pogłowie świń nadal będzie spadać, a największy "dołek" w produkcji wystąpi w I półroczu 2009 r. Zaś odbudowa stada potrwa około 2 lat i kolejny szczyt produkcji wieprzowiny wystąpi na przełomie 2010/2011 roku.

Z powodu nieopłacalności produkcji trzody od jesieni 2006 r. z chowu tych zwierząt zrezygnowało ok. 100 tys. gospodarstw. IERiGŻ ocenia, że obecnie chowem trzody zajmuje się 500 tys. gospodarstw.

KOMENTARZE: (5)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • AZ 08-09-2008, 08:43:
W UE-15 następuje konsolidacja ubojni, część będzie zamknięta, ale mają zachęty finansowe do wygaszania mocy produkcyjnych i marketingowych. A u nas będzie płacz i zgrzytanie zębów. Jak zwykle.
  • Obserwator 06-09-2008, 10:54:
Konkurencja w wieprzowinie dla Niemiec to Dania i Hiszpania. Niemcy nie uważają nas za konkurencję, bo mimo posiadanego potencjału nie umiemy go wykorzystać. Ale czy to są rezultaty zaniechań tej ekipy rządzącej czy wieloletnich zaniedbań, braku i strategii dla rynku rolnego wieprzowiny?
Szanowny Kolego AnTur, czy wg kolegi należy poczekać na lepszy klimat polityczny ? Przecież w ciągu ostatnich lat wszyscy już rządzili. Niezmienne pozostają tylko osoby na kierowniczych stanowiskach w Departamencie Rynków Rolnych odpowiedzialne za rynek wieprzowiny. Czy nie to jest głównym powodem braku strategii dla polskiej wieprzowiny, zaniechań ?
  • Kibic 02-09-2008, 23:33:
Strategia ma to do siebie, że ma cel strategiczny. Ma też zadania które zrealziowane mają doprowadzić do osiągnięcia celu. Dla przykładu Niemcy przyjęli kilka lat temu strategię przejścia z pozycji importera netto na pozycje eksportera netto w wieprzownie. W tym roku sa bardziej konkurencyjni od nas na naszym wewnętrznym rynku i na rynku Węgier i Czech. Mozna też bez strategii, co sie uda to będzie. Jak do tej pory. A swoją drogą ciekawe jak będzie wyglądała produkcja trzody w Polsce za 5 lat w 2013 roku.

Zobacz wszystkie komentarze (5)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 484) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH