Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

System QAFP odpowiedzią na oczekiwania konsumentów

  • Autor: portalspożywczy.pl
  • Data: 12-06-2013, 14:08

Coraz więcej konsumentów oczekuje gwarancji, że kupowane przez nich produkty będą sprawdzone i bezpieczne. Z myślą o tym powstał System Gwarantowanej Jakości Żywności (QAFP) wnoszący nową jakość na rynku drobiarskim. Istotą systemu QAFP są wysokie standardy przestrzegania wymogów sanitarnych i jakościowych, czyli ścisła kontrola na każdym etapie - od pola do stołu.

Od jakiegoś czasu w mediach pojawiają się doniesienia dotyczące nieprawidłowości w produkcji artykułów spożywczych. Informacje takie powodują, że konsumenci poszukują produktów, co do których mają zaufanie. Mięso drobiowe ze znakiem QAFP powstaje bez nastrzyków, posypek czy wprowadzania jakichkolwiek dodatkowych substancji. W systemie obowiązuje całkowity zakaz dodawania do paszy antybiotyków, hormonów i stymulatorów wzrostu. Jednak stworzenie systemu to nie wszystko, trzeba jeszcze dbać o to, aby wymagania były spełniane przez hodowców i producentów.

Producenci, oprócz przestrzegania krajowych rozporządzeń i dyrektyw Unii Europejskiej, dobrowolnie podejmują dodatkowy wysiłek związany z wdrożeniem systemu. Każdy producent musi przejść wyśrubowany proces certyfikacji i kontroli. Producenci dobrowolnie poddają się ocenie przez niezależnych audytorów, którzy kontrolują fermy, paszę, warunki uboju, standardy pakowania i dostaw do punktów sprzedaży. Niezależna procedura audytu jest gwarancją, że wysokie normy systemowe są przestrzegane, a na półki sklepowe trafia „Sprawdzony drób".
Jednocześnie certyfikacja w systemie QAFP przez niezależnych audytorów (Centrum Jakości AgrEko, Biuro Certyfikacji Cobico i TÜV Rheinland Polska) - jest istotnym uzupełnieniem kontroli fitosanitarnej przez instytucje państwowe. Firmy same ponoszą nakłady i wysiłki w trosce o podniesienie własnych standardów jakości, aby nie narazić się na utratę zaufania swoich klientów. Efektem jest świeże, sprawdzone, o znakomitych właściwościach smakowych i kulinarnych mięso drobiowe.

Mięso drobiowe ze znakiem QAFP na opakowaniu to pewne źródło pochodzenia, gwarancja świeżości oraz pełna identyfikowalność produktu, czyli możliwość dokładnego prześledzenia drogi, jaką przebyło mięso. Drób ze znakiem QAFP wyróżnia sposób pakowania, który gwarantuje konsumentowi, że mięso zostało odpowiednio zabezpieczone przed drobnoustrojami, jest świeże i bez dodatkowych konserwantów.

Standaryzacja i kontrola warunków pakowania w systemie QAFP daje pełną gwarancję wysokiej jakości drobiu. Pakowanie przebiega w kontrolowanej temperaturze około 4° C, co ogranicza rozwój drobnoustrojów, a także korzystnie wpływa na jakość mięsa oraz termin jego przydatności do spożycia. Dzięki temu na nasz stół trafia produkt świeży, naturalny i przechowywany w odpowiednich warunkach.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 968) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH