Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Systemy ERP pomagają firmom mięsnym ograniczyć reklamacje

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 14-03-2014, 12:25
Systemy ERP pomagają firmom mięsnym ograniczyć reklamacje
Leszek Mikołajczak, dyrektor Centrum Kompetencyjnego Produkcji Procesowej BPSC (fot. materiały prasowe)

Wdrożenie oprogramowania ERP w zakładzie mięsnym wprost przekłada się na ograniczenie liczby reklamacji, oraz zmniejszenie liczby produktów wycofywanych z rynku w przypadku wykrycia nieprawidłowości - zauważa w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Leszek Mikołajczak, dyrektor Centrum Kompetencyjnego Produkcji Procesowej BPSC.

- Jakie korzyści może przynieść firmie mięsnej inwestycja w nowoczesne oprogramowanie?

- Inwestycja w oprogramowanie ERP pozwala przede wszystkim na lepsze planowanie i dokładniejszą kontrolę kosztów produkcji. To o tyle istotne, że produkcja mięsna charakteryzuje się wieloetapowością procesu produkcyjnego i bardzo szeroką pulą asortymentową. W tej branży niezbędna jest wiedza na temat tego jakie są rzeczywiste uzyski na poszczególnych etapach produkcji, na jakim etapie znajduje się realizacja konkretnej partii, jakie koszty zostały w związku z nią poniesione. Uzyskanie tych informacji bez systemu informatycznego byłoby bardzo trudnym zadaniem.

Specyfika działalności firmy mięsnej charakteryzuje się również bardzo dużą liczbą zamówień wysyłanych do wielu kontrahentów i modyfikowanych często tuż przed wysyłką. Generują one ogromne ilości pozycji na dokumentach wysyłkowych. W tym przypadku system ERP także może przynieść wymierne korzyści. Pozwala on nie tylko na rejestrowanie, ale również na wspomaganie procesu kompletacji. Umożliwia aktywną kontrolę na wszystkich etapach od pojemnika, przez paletę do załadunku samochodów i finalnie zezwolenia na ich wyjazd. Przy wydawaniu towarów umożliwia przede wszystkim podniesienie jakości oznaczania i identyfikacji, a co za tym idzie ograniczenie ilości zwrotów.

- Jak długo trzeba czekać na zwrot inwestycji w system klasy ERP?

- Wbrew obiegowej opinii, wdrożenie systemu ERP w przedsiębiorstwie mięsnym może przynieść wymierne korzyści w stosunkowo krótkim czasie. IT wspomaga procesy technologiczne we wszystkich obszarach przedsiębiorstwa - od planowania produkcji, przez jej realizację aż po śledzenie rzeczywistych wyników. Następuje dzięki temu uporządkowanie wiedzy o produkcie, obejmujące m.in. skatalogowanie normatywów na wszystkich etapach produkcji, porównanie normatywów z rzeczywistą realizacją i rejestrację parametrów jakościowych wymaganych przez normy HACCP. Przedsiębiorstwo może dzięki temu kontrolować poziom stabilności produkcji i jakość wyrobów. Kalkulacje oparte o dwa źródła - normatyw i rzeczywisty przepływ surowca - pozwalają oceniać rentowność produktu i tak konstruować technologie, by ta rentowność była optymalna. 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 472) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH