Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Systemy IT eliminują pomyłki w branży mięsnej

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 30-03-2015, 15:53
Systemy IT eliminują pomyłki w branży mięsnej
Leszek Mikołajczak, dyrektor Centrum Kompetencyjnego Produkcji Procesowej BPSC (fot. mat.pras.)

W przypadku branży mięsnej mamy do czynienia z bardzo dużą ilością zamówień wysyłanych w wielu asortymentach do sporej liczby kontrahentów w krótkim czasie. Generuje to ogromne ilości pozycji na dokumentach wysyłkowych. Zamówienia te często są modyfikowane do ostatniej chwili przed wysyłką – wskazuje w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Leszek Mikołajczak, dyrektor Centrum Kompetencyjnego Produkcji Procesowej BPSC.

Bez systemu informatycznego pozwalającego nie tylko na rejestrowanie, ale również na wspomaganie procesu kompletacji i aktywną kontrolę na wszystkich etapach od pojemnika, przez paletę do załadunku samochodów i finalnie zezwolenia na jego wyjazd, realizacja zamówień była by bardzo trudnym zadaniem. - Zastosowanie systemu pozwala na unikanie pomyłek – podkreśla Leszek Mikołajczak. - Stele rośnie zainteresowanie rozwiązaniami klasy MES, na które składa się między innymi zastosowanie terminali dotykowych połączonych z oprogramowaniem wagowym czy miernikami parametrów takich jak temperatura czy klasa mięsności – dodaje.

 - Coraz większą popularnością cieszą się rozwiązania znakowania wyrobów, czego wymagają już coraz mniejsi odbiorcy. Oczekiwania te odnoszą się do bardzo różnych sposobów znakowania z indywidualnymi oznaczeniami. To w powiązaniu z bardzo skomplikowanym procesem realizacji zamówień jest sporym wyzwaniem. Odpowiada na nie indywidualne znakowanie wyrobów pod klienta sterowane z centralnego systemu informatycznego – zaznacza.

 Nowością w ofercie BPSC jest również rozwiązanie odpowiadające za kontrolę towarów paczkowanych. - Polega ono na specyficznym etykietowaniu wyrobów pod zamówienie klienta o stałych i zadeklarowanych wagach i rejestracji oraz prezentacji statystyk dla takich partii wyrobów. Oprogramowanie to jest odpowiedzią na wymagania zawarte w ustawie o towarach paczkowanych – wyjaśnia Mikołajczak.

 - Wszystkie te zjawiska przebiegają w skrajnym reżimie czasowym, dlatego wykorzystywane oprogramowanie od strony użytkownika musi charakteryzować się prostotą i intuicyjnością obsługi, a także niezawodnością. Innym aspektem jest wyjątkowo rygorystyczne podejście odbiorców do realizacji zleceń, zdarza się, że nawet błędny odczyt kodu kreskowego na pojedynczym wyrobie może skutkować zwrotem całego zamówienia i znaczącymi stratami dostawcy – komentuje dyrektor Centrum Kompetencyjnego Produkcji Procesowej BPSC.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • RSD 31-03-2015, 11:51:
ciekawe czy zatrudniają choć jednego UX Designera

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 865) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH