REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Sytuacja na rynku wieprzowiny jest niepokojąca

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 01-07-2015, 11:37
Sytuacja na rynku wieprzowiny jest niepokojąca
Prof. dr hab. Andrzej Pisula (fot. zelaznastudio.pl)

Wśród państw Unii Europejskiej Polska jest uznawana za jednego z potencjalnie największych producentów żywności, w tym głównie pochodzenia zwierzęcego – przypomina prof. dr hab. Andrzej Pisula.

REKLAMA

Profesor wskazuje, że w latach 1930-1980 jakość polskiej wieprzowiny i jej przetworów była wynikiem głównie ekstensywnej hodowli zwierząt opartej o rodzime rasy oraz żywienia paszami pozwalającymi uzyskać unikalne walory smakowe. Tradycyjne technologie przetwórcze umożliwiały produkcję niezwykle szerokiego asortymentu przetworów wieprzowych, z których polski bekon i szynka konserwowa uchodziły za najlepsze na świecie. Wyniki eksportu tych produktów od prawie 90 lat były synonimem sukcesu polskiego rolnictwa.

- Niezwykle niepojąca jest obecna  sytuacja w produkcji, przetwórstwie i obrocie towarowym  mięsem wieprzowym. Punktem newralgicznym od kilku lat jest spadające pogłowie trzody chlewnej oraz ciągle rosnący import wieprzowiny. Stan pogłowia z 17,1 mln sztuk w 2000r. spadł do 11,1 mln sztuk w 2014 r. Jednocześnie odnotowano negatywny bilans zagranicznego obrotu handlowego wieprzowiną. Import w 2013 r. wyniósł ok. 820 tys. ton wobec eksportu na poziomie ok. 706 tys. ton – komentuje prof. Pisula.

Szczególnie znamienny  jest wzrost importu prosiąt, który w 2011 r. wynosił ok. 2,8 mln sztuk, natomiast w 2013 r. był bliski 4 mln sztuk. - Uwzględniając fakt, że konsumpcja wieprzowiny w Polsce utrzymuje się na podobnym poziomie od szeregu lat, należy przypuszczać, że w perspektywie najbliższych 10 lat staniemy się jeszcze większym importerem prosiąt i wieprzowiny – prognozuje ekspert.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • RSD 02-07-2015, 14:18:
"Wyniki eksportu tych produktów od prawie 90 lat były synonimem sukcesu polskiego rolnictwa."
na wynik eksportu miała wpływ cena, która wynikała m.in. z niezwykle taniej siły roboczej (kilkudziesięciokrotnie niższej niż w krajach zachodnich)
już nie mamy tej przewagi
  • Mr X 01-07-2015, 22:59:
Oby te przewidywania się nie spełniły. W niedalekiej perspektywie, Niemcom udało się z importera stać się eksporterem netto. Pomógł konsekwentnie realizowany kilkuletni program na szczeblu rządowym. I teraz to niemieccy rolnicy i rzeźnie zarabiają, a polscy (i nie tylko) konsumenci im płacą. To jest prawdziwe dbanie o własną gospodarkę lub krótko mówiąc dobry biznes. Ponoć nawet Dania odczuła tego skutki, ze względu na wpływ na zmianę profilu produkcyjnego. Mianowicie zwiększyło się nastawienie na produkcję prosiąt do sprzedaży, zmniejszył ich dalszy tucz, ubój & rozbiór oraz sprzedaż mięsa. A towar mniej przetworzony ma niższą wartość.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 264) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH