Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Sytuacja na rynku wieprzowiny pozostaje bardzo trudna

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 04-09-2015, 17:25
Sytuacja na rynku wieprzowiny pozostaje bardzo trudna
(fot. zelaznastudio.pl)

Pomimo większego eksportu nieprzetworzonego mięsa w pierwszej połowie tego roku, sytuacja na rynku wieprzowiny pozostaje bardzo trudna - wskazuje Grzegorz Rykaczewski, analityk agrobiznesu w Banku Zachodnim WBK.

Jak wynika z danych GUS, w ciągu pierwszych sześciu miesięcy 2015 r. średnia cena skupu żywca wieprzowego wyniosła 4,32 zł/kg i była o 13 proc. niższa niż w analogicznym okresie 2014 r. oraz aż o 18 proc. niższa niż w tym samym okresie przed dwoma laty. W porównaniu z poprzednimi latami niższe są wprawdzie ceny pasz, co jednak nie powstrzymało spadku opłacalności chowu, a co najwyżej ten spadek złagodziło.

- Utrzymujący się niski poziom cen wynika w głównej mierze ze wzrostu podaży mięsa wieprzowego na unijnym rynku, co jest efektem wzrostu produkcji oraz zamknięcia rynków wschodnich. Rynek cały czas pozostaje pod wpływem czynników z ubiegłego roku - komentuje Grzegorz Rykaczewski.

Zwraca uwagę, że w 2014 r. po raz pierwszy od sześciu lat wzrosło pogłowie trzody chlewnej w UE. Wg. grudniowego badania stan pogłowia w UE-28 wyniósł 148,3 mln szt., co oznacza wzrost o 1,4 proc. w porównaniu do 2013 r. Wzrost pogłowia zanotowano zarówno w krajach „starej piętnastki”, jak i w państwach przyjętych do UE od 2004 r. W ubiegłym roku po raz pierwszy od pięciu lat wzrosło też pogłowie trzody chlewnej w Polsce. W grudniu 2014 r. wyniosło ono 11,3 mln szt., tj.  o 2,3 proc. więcej w porównaniu do analogicznego okresu 2013 r. Z kolei z badania przeprowadzonego przez GUS w marcu 2015 r. wynika, że pogłowie trzody chlewnej wynosiło 11,5 mln szt. i było wyższe o 2,9 proc. niż w marcu 2014 r. Zwiększyła się liczba prosiąt (o 4,1 proc.), warchlaków (o 6,7 proc.) i trzody na ubój (o 1,2 proc.), natomiast spadła liczba zwierząt przeznaczonych na chów (o 4 proc.), w tym loch prośnych (o 3,1 proc.). Przy zmniejszającym się pogłowiu macior coraz większą rolę odgrywa rosnący import młodych zwierząt. Wzrostowi pogłowia trzody w kraju towarzyszą niekorzystne dla krajowego sektora zmiany struktury pogłowia.

- Przy zwiększającej się produkcji w UE coraz większego znaczenia nabiera sprzedaż zagraniczna. W przypadku wieprzowiny eksport jest jednak mocno ograniczony, w związku z  rosyjskim embargiem oraz wykryciem wirusa ASF. W rezultacie w 2014 r., wg danych Komisji Europejskiej, eksport nieprzetworzonego mięsa był niższy o 2,5 proc. niż rok wcześniej. W bieżącym roku ożywił się popyt na rynku światowym - wskazuje analityk agrobiznesu w BZ WBK. Wg danych Eurostat-u po pięciu miesiącach unijny eksport był większy o 5 proc. r/r.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • JJ 11-09-2015, 09:57:
Ryszard? chory jesteś czy niedouczony?
  • Ryszard 06-09-2015, 10:07:
znakomita informacja -ludzie zaczynają jeść mniej szkodliwego białka

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 643) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH