Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Sytuacja w sektorze wieprzowiny w Polsce i UE

  • Autor: Bank BGŻ BNP Paribas
  • Data: 05-09-2017, 13:23
Sytuacja w sektorze wieprzowiny w Polsce i UE
Fot. Shutterstock

Według notowań Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi cena skupu netto żywca wieprzowego w Polsce w ostatnim tygodniu sierpnia 2017 r. wyniosła 5,52 zł/kg i była o blisko 2% wyższa niż przed miesiącem i o 4% wyższa niż przed rokiem. Trzeba tu zaznaczyć, że pomimo występowania w naszym kraju wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF), ceny żywca wieprzowego przez cały czas pozostają na poziomie wyższym niż rok wcześniej – mówi Marta Skrzypczyk, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

Przypomina, że pierwszy przypadek ASF w Polsce stwierdzono 14.02.2014 r. u dzików, zaś pierwsze ognisko ASF u świń potwierdzono 21.07.2014 r. Od tego czasu odnotowano już 93 ogniska tego wirusa w trzech województwach wschodniej Polski, a główne natężenie rozprzestrzeniania się ASF w Polsce przypadło na czerwiec-sierpień br. Od 7.06.2017 r. stwierdzono już 70 ognisk w stadach liczących po kilkadziesiąt świń, z czego 50 przypada na województwo lubelskie. Pojawiające się kolejne przypadki ASF dowodzą, że choroba ta nie zna granic, a problem zaczyna dotykać kolejne kraje UE.

Według danych Komisji Europejskiej przeciętna cena żywca wieprzowego klasy E w UE-28 pod koniec sierpnia br. wyniosła 170,5 EUR/100 kg mbs i była o 0,4% wyższa niż miesiąc wcześniej, natomiast w relacji r/r wzrosła o 4,5%. Ceny żywca w Polsce (169,9 EUR/100 kg) są na poziomie średniej ceny w UE-28, jednak wyższe niż w Belgii (149,4) czy Danii (153,5).

Jak wynika z letniego raportu KE „Short-term outlook for EU agricultural markets in 2017 and 2018”, produkcja mięsa wieprzowego w UE w 2017 r. będzie niższa niż rok wcześniej o 0,6% i wyniesie ok. 23,4 mln t. Jest to wynik ok. 2-proc. spadku pogłowia trzody chlewnej w 2016 r. w większości krajów UE, poza Polską, Hiszpanią, Irlandią i Wielką Brytanią. Wg danych Eurostatu główni producenci wieprzowiny w Unii to: Niemcy (24% unijnej produkcji), Hiszpania (17%), Francja (9%), Polska (8%) i Dania (7%).

- Warto zauważyć, że w okresie I-V 2017 r. UE zmniejszyła o blisko 9% eksport mięsa wieprzowego (CN 0203) do krajów trzecich, do ok. 890,0 tys. t. Największy spadek - o 31,4% do 302 tys.t - odnotowano w handlu z Chinami, które od kilku lat są głównym odbiorcą unijnej wieprzowiny. Eksport do innych krajów przedstawiał się znacznie lepiej. Drugi odbiorca wieprzowiny czyli Japonia, w analizowanym okresie zwiększyła o 4,5% zakupy tego mięsa w UE (135,8 tys. t). Dalej Korea Płd. – wzrost o 24,1% (do 100,8 tys. t), Hongkong – o 6,0% (59,6 tys. t), Filipiny – o 12,5% (46,9 tys. t) oraz USA – o 12,2% (45,1 tys. t). Główni odbiorcy unijnej wieprzowiny to kraje azjatyckie. Zbyt na tych rynkach powodował w ostatnim okresie wzrost ceny trzody chlewnej w UE – mówi Marta Skrzypczyk.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH