Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Szara strefa może mieć nawet 30 proc. krajowego obrotu mięsem

Obecny stan w zakresie bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego jest w najwyższym stopniu niezadowalający - twierdzą organizacje cechowe z branży mięsnej i Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP.

Szara strefa może mieć nawet 30 proc. krajowego obrotu mięsem

Główną przyczyną złej sytuacji jest tzw. "szara strefa" w postaci nielegalnych ubojów i produkcji z przeznaczaniem uzyskanego mięsa i przetworów na rynek. Ocenia się, że skala tego patologicznego zjawiska wynosi 25-30 proc. krajowego obrotu, co określa jednocześnie jaka wielkość produktów pochodzenia zwierzęcego nie poddanych nadzorowi przez służby weterynaryjne.

Stwarza to realne niebezpieczeństwo dla zdrowia i życia konsumenta. Dlatego przedstawiciele branży mięsnej podkreślają, że pilne i nieodzowne jest stworzenie systemowych rozwiązań ograniczającej do minimum zjawisko szarej strefy i w zakresie tym występuje konieczność opracowania skutecznych rozwiązań prawnych (obecne rozwiązania prawne są niestety ułomne, np. w aspekcie rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21.10.2010 r. dot. wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa na użytek własny, co stwarza przedpole dla aktywizacji szarej strefy).

Skuteczne rozwiązania w zakresie walki z szarą strefą są również niezbędne uwzględniając ewentualne zagrożenia dla pozycji krajowej branży mięsnej w aspekcie wymagań Komisji Europejskiej dotyczących zagwarantowania pełnego bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego na jednolitym rynku europejskim, którego Polska jest uczestnikiem.

Jak dowiedział się portalspozywczy.pl - postanowiono powołać zespół złożony z przedstawicieli branży mięsnej i Krajowej Izby Lekarsko-Weterynaryjnej, który - uwzględniając niebezpieczeństwa wynikające z wprowadzania na rynek produktów pochodzenia zwierzęcego nie objętych nadzorem weterynaryjnym - opracuje rozwiązania na rzecz poprawy bezpieczeństwa produktów zwierzęcych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

branża mięsna RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT    /    szara strefa RSS ALERT

KOMENTARZE (4)

  • jasiu 2010-12-09 14:46:46
    wiele razy mówiłem na tym portalu o tym że niskie ceny tucznika w skupie i wysokie ceny mięsa w sklepach są przyczyną tego że ludzie wolą kupic świnkę u rolnika bo to jest taniej a poza tym mają pewnośc , ze pochodzi ona z polskiego gospodarstwa a nie z importu lub wielkiej fermy bo te od rolnika mają są smaczniejsze i nie śmierdzą jako rolnik mam z tego zysk bo cena jest wyższa i kupiec zadowolony .
  • jasiu 2010-12-09 14:46:48
    wiele razy mówiłem na tym portalu o tym że niskie ceny tucznika w skupie i wysokie ceny mięsa w sklepach są przyczyną tego że ludzie wolą kupic świnkę u rolnika bo to jest taniej a poza tym mają pewnośc , ze pochodzi ona z polskiego gospodarstwa a nie z importu lub wielkiej fermy bo te od rolnika mają są smaczniejsze i nie śmierdzą jako rolnik mam z tego zysk bo cena jest wyższa i kupiec zadowolony .
  • obserwator 2010-12-09 15:22:04
    Oto recepta aby uzdrowić sytuacje: 1. Wyrzucić całe szefostwo Departamentu Weterynarii i Bezpieczeństwa Żywności z MRiRW; 2. Zakazać odzywać się Ministrowi Nalewajkowi; 3. Zdefiniować w kilogramach co to jest produkcja na własny użytek; 4. Nakazać Policji pomoc Inspekcji Weterynaryjnej w przypadku nielegalnej produkcji; 5. Nakazać Sanepidowi zwiększenie kontroli na targowiskach - brak HDI równa się wysoka kara np od 10 tyś wzwyż, Nakazać Sanepidowi zwiększenie kontroli w sklepach - tam trafia duża ilośc mięsa i wyrobów z nielegalmnych wytwórni (kara dla sklepu powyżej 10 tyś zł), 6. Zwiększyć kary dla rolników za nierejestrowanie nowo narodzonych zwierząt; PSLu nie da się odsunąć od budynku minisrestwa rolnictwa więc przynajmniej patrzyć im na ręce jakie prawo uchwalają!
  • hodowca 2010-12-09 19:36:08
    rolników sprzedających świnie na ubój gospodarczy zamknąc w obozach koncentracyjnych ....... takie prawo wprowadzili niemcy w czasie okupacji i....rolnicy świnie zabijali

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.175.174.157
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.