REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Szef KRD: Otwarcie rynku RPA to szansa dla polskiego drobiu

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 28-06-2016, 13:52
Szef KRD: Otwarcie rynku RPA to szansa dla polskiego drobiu
Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa. fot. mat. pras.

- Otwarcie rynku RPA dla Polski, która jest obecnie liderem produkcji mięsa drobiowego w Unii Europejskiej to szansa na pozyskanie nowego, bardzo obiecującego kierunku sprzedaży dla rodzimego drobiu. Warto jednak pamiętać, że współpraca ta może nie należeć do najłatwiejszych i będzie uwarunkowana wieloma czynnikami - mówi Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa.

REKLAMA

Jak zauważa Dominiak, Afryka Południowa jest jednym z kluczowych importerów drobiu na świecie.

- Do tej pory tylko kilka państw z Unii Europejskiej miało możliwość sprzedaży swoich produktów do tego kraju. Warto pamiętać, że współpraca z RPA może nie należeć do najłatwiejszych i będzie uwarunkowana wieloma czynnikami, m.in. niedawnym ponownym otwarciem granic RPA dla drobiu ze Stanów Zjednoczonych oraz silną pozycją tamtejszej branży drobiarskiej - dodaje.

Dyrektor generalny KRD z zadowoleniem przyjmuje fakt, że długotrwałe działania mające na celu otwarcie rynku Afryki Południowej dla polskich zakładów drobiarskich zakończyły się powodzeniem.

- Proces ten, w którym uczestniczyła również Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza, rozpoczął się od wizyty przedstawicieli władz weterynaryjnych RPA w Polsce w lipcu ubiegłego roku. Na osiągnięcie tego sukcesu bezpośredni wpływ miała bardzo dobra współpraca między Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Głównym Inspektoratem Weterynarii a przedstawicielami branży drobiarskiej - mówi.

Dominiak przekonuje, że należy zrobić wszystko, aby pojawiająca się szansa istotnego zwiększenia wolumenu sprzedaży polskiego mięsa drobiowego zagranicę nie została zaprzepaszczona poprzez całkowite zablokowanie rynku RPA dla drobiu pochodzącego z UE, w tym także z Polski, z powodu działań ochronnych podejmowanych przez przedstawicieli sektora drobiarskiego z Afryki Południowej.

- Jesteśmy jednak przekonani, że konkurencyjna cena polskiego mięsa drobiowego połączona z jego wysoką jakością i bezpieczeństwem wynikającym, m.in. z braku występowania niebezpiecznych chorób zakaźnych u drobiu w Polsce, przyczyni się do osiągnięcia sukcesu na rynku RPA. Oceniamy, iż z Polski do Afryki Południowej może trafiać rocznie ok. 30 tys. ton drobiu o wartości blisko 125 mln zł –podsumował Dominiak.

Krajowa Rada Drobiarstwa działa od 25 lat i zrzesza blisko 70 członków reprezentujących hodowlę, reprodukcję i wylęgi, produkcję towarową drobiu i jaj, a także produkcję i sprzedaż mięsa drobiowego oraz jego przetworów i jaj konsumpcyjnych, produkcję pasz dla drobiu, produkcję towarzyszącą. Podmioty zrzeszone w KRD-IG posiadają łącznie blisko 70 proc. udziału w rynku krajowym oraz około 90 proc. udziału w eksporcie. 

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (24 017) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH