REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Szef weterynarii: Szara strefa w branży mięsnej to kilka procent rynku

  • Autor: www.portalspozywczy.pl, Paulina Bełżecka
  • Data: 29-04-2013, 10:55
Szef weterynarii: Szara strefa w branży mięsnej to kilka procent rynku
Główny Lekarz Weterynarii Janusz Związek

Główny Inspektorat Weterynarii chciałby do połowy maja zakończyć kontrole w zakładach mięsnych i ubojowych oraz w firmach pośredniczących w handlu mięsem. - Przyznaję, że wykryliśmy nieprawidłowości w niektórych przypadkach. Jednak taka jest specyfika branży mięsnej - w całej Unii Europejskiej szara strefa w tym segmencie stanowi kilka procent. My pod tym względem nie wyróżniamy się - mówi Główny Lekarz Weterynarii Janusz Związek.

REKLAMA

- Chcielibyśmy do 15 maja zakończyć kontrole w zakładach mięsnych i ubojowych. Zamierzamy skontrolować wszystkie podmioty na rynku - nie tylko te działające w sektorze produkcji i przetwórstwa mięsa, których liczbę szacujemy na około 2 tys., ale także przedsiębiorstwa okołoprodukcyjne - hurtownie, pośredników, firmy transportowe. Kontrolujemy także niektórych rolników - mówi Główny Lekarz Weterynarii. I dodaje, że w sumie tych dodatkowych przedsiębiorstw jest około 3,6 tys.

Jak tłumaczy Janusz Związek, Inspekcja Weterynaryjna chce, by kontrole przebiegały według najwyższych standardów. - Do każdego zakładu delegujemy dwóch lekarzy weterynarii. To znacznie spowalnia naszą bieżącą pracę i nie ukrywam, że z tego powodu musieliśmy odłożyć na później pewne działania - mówi.

Przypomnijmy, że w ramach akcji „zero tolerancji" Inspekcja Weterynaryjna kontroluje tysiące zakładów przetwórczych, rzeźni, chłodni i firm transportowych w Polsce. Akcja rozpoczęła się na początku kwietnia. Od 2 do 11 kwietnia terenowe organy Inspekcji Weterynaryjnej przeprowadziły na terenie całej Polski 414 kontroli w rzeźniach, 28 w chłodniach składowych, 200 w punktach skupu zwierząt i 185 u pośredników w handlu zwierzętami (m.in. w firmach transportujących zwierzęta). Wydano 19 decyzji administracyjnych dotyczących zawieszenia lub zakazu działalności i wykreślenia z rejestru.

53 firmy z branży mięsnej zostały ukarane mandatami, w tym 34 rzeźnie, jedna chłodnia, siedem punktów skupu zwierząt i 11 pośredników w handlu zwierzętami. Inspektorzy skierowali do organów ścigania zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa w stosunku do 20 spraw; 9 z nich dotyczyło pośredników w handlu zwierzętami, cztery - punktów skupu zwierząt, a siedem - rzeźni.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • p 04-05-2013, 11:47:
w pozmeat tez syf szczególnie działa tam nieudana kontrola jakości składająca się z samych bałwanów
  • anatol 03-05-2013, 18:36:
pracuję w przemyśle mięsnym od 26 lat.brud jest wszędzie i tego nie przeskoczy nikt zadne kontrole.kture są zapowiedziane na parę dni .a najgozej jest w pini-polonia kutno.pracowałem tam 2-lata.koszmar

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 587) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH