Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Szerzy się epidemia salmonellozy; jajka wycofywane ze sklepów

  • Autor: PAP
  • Data: 23-08-2010, 19:55

Przedstawiciele amerykańskiej rządowej agencji kontroli bezpieczeństwa żywności zapowiadają wycofanie z rynku kolejnych partii jajek w związku z szerzącą się epidemią zatruć bakterią salmonelli.

Z rynku wycofano już w USA ponad 500 milionów sztuk jajek wyprodukowanych przez firmę Wright County Egg w stanie Iowa. Zanotowano dotychczas około 1300 przypadków zatrucia salmonellą.

"W najbliższych dniach lub tygodniach możemy wycofać z rynku więcej jajek, kiedy lepiej rozpoznamy sieć dystrybucji tych skażonych bakterią" - powiedziała w poniedziałek w wywiadzie dla telewizji NBC komisarz federalnej agencji kontroli żywności i leków (FDA) Margaret Hamburg.

FDA opublikowała na swym portalu internetowym informacje o tym, które jajka mogą być skażone. Hamburg obiecała przeprowadzenie dochodzenia w sprawie epidemii.

W poniedziałek członkowie Kongresu zażądali wyjaśnień od FDA, czy agencja wiedziała o dotychczasowej działalności producenta skażonych jajek. Jak się okazało, firma Wright County Egg w przeszłości kilkakrotnie naruszała federalne i stanowe przepisy o bezpieczeństwie żywności.

Zwraca się uwagę, że epidemia może mieć związek z faktem, iż w ostatnich latach w przemyśle hodowli drobiu nastąpiła koncentracja produkcji w rękach niewielkiej liczby przedsiębiorstw, które kontrolują większość dostaw jajek na rynek.

Zatrucie salmonellą może być śmiertelne, jeśli ktoś ma osłabiony układ odpornościowy. Przypadków takich na szczęście nie zanotowano w czasie obecnej epidemii, ale przewiduje się wzrost zachorowań.

Objawami zatrucia są biegunka, skurcze żołądka i gorączka w 8 do 72 godzin po spożyciu skażonych jajek.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Smakosz jajecznicy 26-08-2010, 11:47:
dr Józef Higersberger, lekarz, specjalista chorób zakaźnych,
Ordynator I oddziału obserwacyjno-zakaźnego Wojewódzkiego Szpitala Zakaźnego w Warszawie informuje:

"Poddanie jedzenia obróbce termicznej (gotowanie, smażenie, pieczenie) zabija bakterie Salmonella. Dlatego do zatrucia najczęściej dochodzi po zjedzeniu surowych lub półsurowych jaj."

Czyżby Amerykańcy jedli surowe lub półsurowe jaja?
Trzeba im powiedzieć, że przed zjedzeniem należy jajo po prostu ugotować lub usmażyć. I kropka....

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 306) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH