Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Szynkę Serrano w Hiszpanii można produkować z polskiej wieprzowiny

  • Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 03-03-2016, 12:51
Szynkę Serrano w Hiszpanii można produkować z polskiej wieprzowiny
Bogusław Miszczuk, prezes Grupy Sokołów fot. Sokołów

Polska wołowina cieszy się dużym zainteresowaniem w Hiszpanii i ma dobre perspektywy. Gorzej z wieprzowiną - ten segment rynku mięsa jest sporym wyzwaniem dla polskich producentów, ale istnieje jednak możliwość znalezienia w nim swojej niszy – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Bogusław Miszczuk, prezes Grupy Sokołów.

- Trudniejszy i bardziej złożony dla polskiego producenta jest segment wieprzowiny. Hiszpania należy bowiem do czołowych producentów i eksporterów wieprzowiny w Europie – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Bogusław Miszczuk.

- Relatywnie tanie elementy wieprzowe (schab i kark) dobrej jakości od dawna można kupić w supermarketach i hipermarketach na terenie Polski i całej Unii. Natomiast nie jest wykluczona możliwość znalezienia niszy rynkowej w zakresie specjalnie wyselekcjonowanych elementów mięsa wieprzowego np. pod potrzeby produkcji szynki Serrano - dodaje.

Zdaniem Miszczuka Hiszpania to bardzo ciekawy rynek dla branży mięsnej, choć pozyskanie tego rynku jest dla producenta z Polski dużym wyzwaniem. Z jednej strony w Hiszpanii następuje stały wzrost hodowli i uboju wieprzowiny oraz wołowiny, np. ostatnie dane mówią, że pogłowie bydła wzrosło w 2015 r w Hiszpanii o 3 proc., zaś uboje wołowe o 5,6 proc. w stosunku do 2014 r.

Z drugiej strony obserwuje się zmniejszenie populacji ludności, spadek  popytu wewnętrznego, zmniejszenie wydatków gospodarstw domowych na konsumpcje mięsa zwłaszcza wysokiej jakości i przesunięcie konsumpcji w kierunku tańszych rodzajów mięs np. mięsa mielonego, dlatego na tamtym rynku zarówno w segmencie wołowiny jak i wieprzowiny jest bardzo silna konkurencja cenowa i jakościowa.

Hiszpania to piąty pod względem liczby ludności kraj w Unii Europejskiej (ok. 47 mln ludzi), czyli potencjalnie jeden z największych rynków dla naszych eksporterów.

Grupa Sokołów najwięcej mięsa i wyrobów przetworzonych eksportuje do krajów Unii Europejskiej, bo ok. 86 proc., zaś Hiszpania stanowi ok. 7 proc. udziału w jego eksporcie.

Grupa Sokołów to producent mięsa i wędlin, która ma siedem zakładów produkcyjnych zlokalizowanych w: Sokołowie Podlaskim, Kole, Robakowie, Dębicy, Czyżewie, Jarosławiu i Tarnowie. Trzy z Oddziałów (w Sokołowie Podlaskim, Robakowie i Jarosławiu) prowadzą ubój wieprzowy oraz zajmują się przetwórstwem. Oddziały w Kole i Tarnowie prowadzą ubój wołowy. Oddziały w Czyżewie i Dębicy zajmują się wyłącznie przetwórstwem.

Grupa Sokołów produkuje około 22 tys. ton mięsa i jego przetworów miesięcznie m.in.: świeże mięso wieprzowe, wołowe (elementy z kością bez kości), półtusze wieprzowe, ćwierćtusze wołowe, mięso kulinarne, mięso do pieczenia, szynki, salami, wędliny parzone, wędzonki, kiełbasy cienkie, wędliny suche, wędliny grillowe, dania gotowe, a także konserwy.

 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 724) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH