REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Szynkę Serrano w Hiszpanii można produkować z polskiej wieprzowiny

  • Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 03-03-2016, 12:51
Szynkę Serrano w Hiszpanii można produkować z polskiej wieprzowiny
Bogusław Miszczuk, prezes Grupy Sokołów fot. Sokołów

Polska wołowina cieszy się dużym zainteresowaniem w Hiszpanii i ma dobre perspektywy. Gorzej z wieprzowiną - ten segment rynku mięsa jest sporym wyzwaniem dla polskich producentów, ale istnieje jednak możliwość znalezienia w nim swojej niszy – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Bogusław Miszczuk, prezes Grupy Sokołów.

REKLAMA

- Trudniejszy i bardziej złożony dla polskiego producenta jest segment wieprzowiny. Hiszpania należy bowiem do czołowych producentów i eksporterów wieprzowiny w Europie – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Bogusław Miszczuk.

- Relatywnie tanie elementy wieprzowe (schab i kark) dobrej jakości od dawna można kupić w supermarketach i hipermarketach na terenie Polski i całej Unii. Natomiast nie jest wykluczona możliwość znalezienia niszy rynkowej w zakresie specjalnie wyselekcjonowanych elementów mięsa wieprzowego np. pod potrzeby produkcji szynki Serrano - dodaje.

Zdaniem Miszczuka Hiszpania to bardzo ciekawy rynek dla branży mięsnej, choć pozyskanie tego rynku jest dla producenta z Polski dużym wyzwaniem. Z jednej strony w Hiszpanii następuje stały wzrost hodowli i uboju wieprzowiny oraz wołowiny, np. ostatnie dane mówią, że pogłowie bydła wzrosło w 2015 r w Hiszpanii o 3 proc., zaś uboje wołowe o 5,6 proc. w stosunku do 2014 r.

Z drugiej strony obserwuje się zmniejszenie populacji ludności, spadek  popytu wewnętrznego, zmniejszenie wydatków gospodarstw domowych na konsumpcje mięsa zwłaszcza wysokiej jakości i przesunięcie konsumpcji w kierunku tańszych rodzajów mięs np. mięsa mielonego, dlatego na tamtym rynku zarówno w segmencie wołowiny jak i wieprzowiny jest bardzo silna konkurencja cenowa i jakościowa.

Hiszpania to piąty pod względem liczby ludności kraj w Unii Europejskiej (ok. 47 mln ludzi), czyli potencjalnie jeden z największych rynków dla naszych eksporterów.

Grupa Sokołów najwięcej mięsa i wyrobów przetworzonych eksportuje do krajów Unii Europejskiej, bo ok. 86 proc., zaś Hiszpania stanowi ok. 7 proc. udziału w jego eksporcie.

Grupa Sokołów to producent mięsa i wędlin, która ma siedem zakładów produkcyjnych zlokalizowanych w: Sokołowie Podlaskim, Kole, Robakowie, Dębicy, Czyżewie, Jarosławiu i Tarnowie. Trzy z Oddziałów (w Sokołowie Podlaskim, Robakowie i Jarosławiu) prowadzą ubój wieprzowy oraz zajmują się przetwórstwem. Oddziały w Kole i Tarnowie prowadzą ubój wołowy. Oddziały w Czyżewie i Dębicy zajmują się wyłącznie przetwórstwem.

Grupa Sokołów produkuje około 22 tys. ton mięsa i jego przetworów miesięcznie m.in.: świeże mięso wieprzowe, wołowe (elementy z kością bez kości), półtusze wieprzowe, ćwierćtusze wołowe, mięso kulinarne, mięso do pieczenia, szynki, salami, wędliny parzone, wędzonki, kiełbasy cienkie, wędliny suche, wędliny grillowe, dania gotowe, a także konserwy.

 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (31 054) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 753 334)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH