Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Tania wieprzowina z USA może zagrozić producentom z UE

  • Autor: FAMMU/FAPA na podst. USMEF, USDA, ThePigSite z dn. 09.02.17
  • Data: 21-02-2017, 11:53
Tania wieprzowina z USA może zagrozić producentom z UE
fot. shutterstock

W 2016 r. amerykański eksport wieprzowiny wzrósł o 8 proc. w skali roku do rekordowych 2,31 mln ton i był o 2 proc. wyższy niż w 2012 r., gdy padł poprzedni rekord. Duża dostępność taniej wieprzowiny z USA może zagrozić konkurencyjności unijnego mięsa na rynkach zagranicznych - informuje FAMMU/FAPA.

Wartość wysyłek zwiększyła się o 7% wobec 2015 r. do 5,94 mld USD. Eksport stanowił 26% całkowitej produkcji w kraju i w stosunku rocznym udział wzrósł o 2 pp. Jednostkowa wartość eksportu w przeliczeniu na sztukę żywca wyniosła 50,2 USD, wzrastając wobec 2015 r. o 4%.

Największymi odbiorcami amerykańskiej wieprzowiny były w ubiegłym roku Meksyk, Japonia, Chiny, Kanada, Hongkong i Korea Płd. Największy ilościowo odbiorca wieprzowiny z USA – Meksyk sprowadził o 2% więcej amerykańskiej wieprzowiny niż rok wcześniej – 730 tys. ton, a wartość dostaw wzrosła o 7% do 1,36 mld USD. Wielkość wywozu była rekordowo wysoka, a wartość druga najwyższa w historii (po 2014 r.). Na wyniki eksportu na ten rynek wpłynęły wzrost cen szynek oraz osłabienie wartości meksykańskiego peso.

Japonia jest największym rynkiem zbytu dla amerykańskiej wieprzowiny pod względem wartości. W ubiegłym roku dostawy spadły jednak o 5% do 388 tys. ton, a ich wartość była o 2% niższa i wyniosła 1,56 mld USD. Zapasy mięsa na rynku japońskim wzrosły po wysokim imporcie w 2015 r., redukując tym samym potrzebę dostaw z zagranicy. Rekordowo wysokie były wysyłki schłodzonego mięsa z USA do Japonii (+8% do 218 tys. ton).

Dostawy do Chin zwiększyły się w 2016 r. o 78% do 363 tys. ton, a wpływy były o 67% wyższe i wyniosły 715 mln USD. Coraz więcej zakładów amerykańskich uczestniczy w specjalnym programie produkcji wieprzowiny bez użycia hormonu wzrostu – raktopaminy, zyskując zezwolenia na wysyłki na rynek chiński.

USDA prognozuje, że w 2017 r. produkcja wieprzowiny w USA wzrośnie wobec 2016 r. o 5% do rekordowego poziomu 11,3 mln ton, a ceny spadną o 15%. Obfita podaż i niskie ceny będą sprzyjały atrakcyjności eksportu z USA, który może zwiększyć się w tym roku do 2,5 mln ton, głównie do Meksyku i Chin. Duży wpływ na wyniki wywozu w 2017 r. może mieć deprecjacja meksykańskiego peso. Na początku stycznia br. wartość peso obniżyła się o 20% w skali roku.

Duża dostępność taniej wieprzowiny z USA może z kolei zagrozić konkurencyjności unijnego mięsa na rynkach zagranicznych. Po wycofaniu się Donalda Trumpa z umowy TPP (Partnerstwo Transpacyficzne) z krajami regionu Azji i Pacyfiku, amerykańskie organizacje producentów mięsa zachęcają prezydenta do rozpoczęcia negocjacji umowy o wolnym handlu z Japonią. W ramach porozumienia TPP japońskie cła na wieprzowinę, które są ustalane w oparciu o system „ceny wejścia”, miały być znacznie zmniejszone.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 786) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH