Piątek, 28 listopada 2014 
» ZOBACZ WIĘCEJ RANKINGÓW

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Mięso i wędliny

Technolog ZM Kowalczyk: Na rynku jest nadal zbyt mało wołowiny kulinarnej

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 04-02-2013, 14:44
Technolog ZM Kowalczyk: Na rynku jest nadal zbyt mało wołowiny kulinarnej

W Polsce do uboju wciąż wykorzystuje się krowy mleczne, ale obecnie wśród hodowców i producentów rozwija się trend hodowli bydła z ras mięsnych. - Jednak nadal ciężko jest dostać wysokiej jakości wołowinę kulinarną - zauważa Jan Gałuszka, technolog mięsa w Zakładzie Rozbioru Mięsa Henryk Kowalczyk.

Na jakość mięsa wpływa wiek zwierząt, dojrzałość mięsa oraz ilość tkanki tłuszczowej. Barwa tłuszczu jest miernikiem dojrzałości mięsa - właściwe jest mięso z białą tkanką tłuszczową, gdyż żółte zabarwienie tłuszczu oznacza, iż mięso pochodzi ze starszych zwierząt. Jan Gałuszka zwraca szczególną uwagę na identyfikację mięsa przeznaczonego do produkcji. - Mięsa przeznaczone do produkcji "Wołowiny na steki" w ZM Kowalczyk pochodzą z bydła w wieku do 30 miesięcy o białym zabarwieniu tłuszczu. Do produkcji mięs sezonowanych zostaje przed ubojem wysegregowane bydło pochodzące z małych gospodarstw polskich, żywione paszami własnymi, takimi jak: siano, sianokiszonka i śruty zbożowe - mówi Gałuszka.

- Ćwierci wołowe pochodzące ze sztuk wyselekcjonowanych wstępnie po uboju, poddawane są w trakcie rozbioru na elementy zasadnicze ostatecznej selekcji surowca przeznaczonego na steki z wołowiny sezonowanej. Wysegregowane elementy przeznaczone do sezonowania pakowane są w folię termokurczliwą i etykietowane a następnie przewożone do chłodni mięs sezonowanych. Dojrzewanie wołowiny odbywa się w stałej, ściśle określonej temperaturze. W trakcie dojrzewania prowadzony jest monitoring temperatury w chłodni oraz oceniany jest sensorycznie wygląd surowca - dodaje technolog mięsa w Zakładzie Rozbioru Mięsa Henryk Kowalczyk.

Po wymaganym okresie sezonowania mięso wysyłane jest do odbiorców. - Na specjalne zamówienie klienta mięso dojrzewające poddawane jest konfekcjonowaniu, czyli podzielone na kawałki przeznaczone do bezpośredniej obróbki termicznej. Mięso pakowane jest w pojemniki PP z wkładką absorpcyjną pochłaniającą osocze, w atmosferze mieszaniny gazów spożywczych zapewniających właściwą barwę mięsa oraz właściwe warunki przechowywania - podkreśla Gałuszka.

KOMENTARZE: (2)

+ DODAJ KOMENTARZ

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Konsument 18-03-2013, 10:37:
Panie technologu a jak się ma do tego wołowina/konina która jest w sklepach.)))
  • uczony 06-02-2013, 11:25:
Dobrej wołowiny w sklepach renomowanych nie uświadczysz, a szkoda! Młode pokolenie zapomni smak tego mięsa.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl
prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


WYSZUKIWARKI


Oferty pracy (17 102 ofert) + DODAJ OFERTĘ

Polecane oferty

Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty szkoleń

Nasz partner

  • ckl
Oferty przetargów (2 361 896)

Polecane oferty


Oferty nieruchomości

Polecane oferty

Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • www.szukam-nieruchomosci.com
  • tabelaofert.pl
Oferty wierzytelności (154 ofert)
Oferty komunikatów (356 214 ofert)

Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Oferty maszyn, pojazdów, usług (16 968 ofert)
Kategorie
Maszyny

Agregaty, silniki, pompy
Budowlane
Leśne
Przemysłowe
Rolnicze
Wózki widłowe
Pozostałe
Pojazdy

Ciężarowe
Przyczepy i naczepy
Autobusy
Ciągniki siodłowe
Dostawcze
Specjalne
Części i akcesoria

Do maszyn budowlanych
Do maszyn rolniczych
Do pojazdów użytkowych
Do wózków widłowych
Usługi

Budowlane
Rolnicze
Transportowe
Inne

Cena

Nasz partner

  • www.tabor24.pl
Obiekty konferencyjne
» Wyszukiwanie zaawansowane

DYSKUSJE


POLECAMY W SERWISACH