Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Technolog ZM Kowalczyk: Na rynku jest nadal zbyt mało wołowiny kulinarnej

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 04-02-2013, 14:44
Technolog ZM Kowalczyk: Na rynku jest nadal zbyt mało wołowiny kulinarnej

W Polsce do uboju wciąż wykorzystuje się krowy mleczne, ale obecnie wśród hodowców i producentów rozwija się trend hodowli bydła z ras mięsnych. - Jednak nadal ciężko jest dostać wysokiej jakości wołowinę kulinarną - zauważa Jan Gałuszka, technolog mięsa w Zakładzie Rozbioru Mięsa Henryk Kowalczyk.

Na jakość mięsa wpływa wiek zwierząt, dojrzałość mięsa oraz ilość tkanki tłuszczowej. Barwa tłuszczu jest miernikiem dojrzałości mięsa - właściwe jest mięso z białą tkanką tłuszczową, gdyż żółte zabarwienie tłuszczu oznacza, iż mięso pochodzi ze starszych zwierząt. Jan Gałuszka zwraca szczególną uwagę na identyfikację mięsa przeznaczonego do produkcji. - Mięsa przeznaczone do produkcji "Wołowiny na steki" w ZM Kowalczyk pochodzą z bydła w wieku do 30 miesięcy o białym zabarwieniu tłuszczu. Do produkcji mięs sezonowanych zostaje przed ubojem wysegregowane bydło pochodzące z małych gospodarstw polskich, żywione paszami własnymi, takimi jak: siano, sianokiszonka i śruty zbożowe - mówi Gałuszka.

- Ćwierci wołowe pochodzące ze sztuk wyselekcjonowanych wstępnie po uboju, poddawane są w trakcie rozbioru na elementy zasadnicze ostatecznej selekcji surowca przeznaczonego na steki z wołowiny sezonowanej. Wysegregowane elementy przeznaczone do sezonowania pakowane są w folię termokurczliwą i etykietowane a następnie przewożone do chłodni mięs sezonowanych. Dojrzewanie wołowiny odbywa się w stałej, ściśle określonej temperaturze. W trakcie dojrzewania prowadzony jest monitoring temperatury w chłodni oraz oceniany jest sensorycznie wygląd surowca - dodaje technolog mięsa w Zakładzie Rozbioru Mięsa Henryk Kowalczyk.

Po wymaganym okresie sezonowania mięso wysyłane jest do odbiorców. - Na specjalne zamówienie klienta mięso dojrzewające poddawane jest konfekcjonowaniu, czyli podzielone na kawałki przeznaczone do bezpośredniej obróbki termicznej. Mięso pakowane jest w pojemniki PP z wkładką absorpcyjną pochłaniającą osocze, w atmosferze mieszaniny gazów spożywczych zapewniających właściwą barwę mięsa oraz właściwe warunki przechowywania - podkreśla Gałuszka.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Konsument 18-03-2013, 10:37:
Panie technologu a jak się ma do tego wołowina/konina która jest w sklepach.)))
  • uczony 06-02-2013, 11:25:
Dobrej wołowiny w sklepach renomowanych nie uświadczysz, a szkoda! Młode pokolenie zapomni smak tego mięsa.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 640) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.