Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Technolog żywności: Za zakaz stosowania fosforanów w kebabie zapłaciłby konsument

- W Polsce do mięsa na kebab nie stosuje się fosforanów. Natomiast za półprodukt z fosforanami płaci się mniej, co jest przewagą producentów z Niemiec. U nich luka prawna została wykorzystana i zinterpretowana na korzyść producenta. Tym samym ceny są bardziej konkurencyjne i dają przewagę producentom niemieckim - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Lidia Ugorska, menedżer produktu i technolog żywności w firmie Hortimex.

Technolog żywności: Za zakaz stosowania fosforanów w kebabie zapłaciłby konsument
Lidia Ugorska, menedżer produktu i technolog żywności w firmie Hortimex, fot. archiwum prywatne

W listopadzie Komisja Ochrony Środowiska Parlamentu Europejskiego, na wniosek socjaldemokratów i Zielonych, zaproponowała wprowadzenie zakazu stosowania fosforanów w mięsie na kebab. 13 grudnia na sesji plenarnej PE nie poparł jednak rezolucji wzywającej do zakazu stosowania fosforanów do mięsa mrożonego. Za przyjęciem rezolucji zagłosowało 373 europosłów, ale do jej przyjęcia zabrakło trzech głosów. Zdecydowanie przeciwko zmianom opowiedziała się największa w PE Europejska Partia Ludowa. "Nie ma żadnych dowodów na to, że fosforany mają negatywny wpływ na zdrowie" - mówiła rzeczniczka EPL, europosłanka Renate Sommer. (czytaj więcej).

O tym, jakie znaczenie dla polskich producentów mięsa typu kebab miałoby wprowadzenie zakazu stosowania fosforanów, porozmawialiśmy z Lidią Ugorską, technologiem żywności i menedżerem produktu w firmie Hortimex, zajmującej się m.in. dystrybucją dodatków do żywności.

- Sytuacja jest bardziej złożona niż by się wydawało. W Polsce do mięsa na kebab nie stosuje się fosforanów. Nie postępuje się więc w myśl twierdzenia, że stosowanie tych substancji dodatkowych nie jest ani dozwolone ani zabronione. Dodatków tych nie ma na liście dozwolonych substancji dodatkowych do żywności do tego typu aplikacji, dlatego też nie wolno ich używać - mówi Ugorska.

Specjalistka wskazuje, że polscy producenci, którzy wysyłają mrożone mięso na kebaby do innych krajów, byli w sytuacji gorszej niż producenci z niektórych krajów UE, w tym z Niemiec.

- W sprawozdaniu Komisji Europejskiej z 2017 roku stwierdzono, że w niektórych państwach członkowskich władze oraz podmioty działające na rynku spożywczym stosowały różne interpretacje  prawa UE w odniesieniu do produktów mięsnych. Stało się to powodem różnego ich wdrażania i stosowania. To samo dotyczy producentów mieszanek dla przetwórstwa mięsnego, którzy swoje produkty dostarczają do tego typu aplikacji - mówi Ugorska.

więcej informacji:

kebab RSS ALERT    /    Hortimex RSS ALERT    /    Lidia Ugorska RSS ALERT    /    fosforany w żywności RSS ALERT    /    dodatki do żywności RSS ALERT    /    Komisja Europejska RSS ALERT    /    Parlament Europejski RSS ALERT    /    Niemcy RSS ALERT    /    EFSA RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT

KOMENTARZE (4)

  • daesh 2017-12-21 11:13:04
    nie od dziś wiadomo że przed wejściem do UE normy w Polsce były bardziej rygorystyczne niż te europejskie - unia nas potrzebowała by osłabić nasz główny walor \"zdrowa polska żywność\" - otwarcie na konkurencyjne niższe ceny sprawiła że musieliśmy obniżyć jakość produktów by sprostać standardom zachodnim. Tak więc konsument chętniej zapłaci za produkt lepszej jakości, ponieważ era byle jakości i utylizacji wszelkich odpadów przemysłowych w żywności zbliża sie do pewnej akceptowalnej granicy na tyle że wątpliwe by trend się utrzymał
  • ikarus 2017-12-21 11:53:08
    w Danii Niemczech Francji itp nadal trzymają się swoich starych norm przpeisów do tego nie potrzebują wiec UE nie ma nic do tego
  • RSD 2017-12-27 13:30:37
    czy w bardzo znanej sieci fast food stosuje się fosforany? jakoś to nikomu nie przeszkadza...
  • Marcin 2018-06-17 23:01:29
    jest wiele różnych dodatków i nikt o nich nie wspomina. Producenci ukrywają ich istnienie nie informując na etykietach. jak wejdzie bardziej surowe prawo to może ludzie będą, żyli zdrowiej. Tak głoszą plotki.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.226.25.74
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.