Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

To był rok mięsa z kaczki

Drobiowa nisza dostała przyspieszenia, a interesują się nią giganci. Oby nie skończyło się krwawą walką cenową, jak w przypadku kurczaka - informuje "Puls Biznesu".

To był rok mięsa z kaczki
fot. Shutterstock

Wykorzystaliśmy szansę i zdobytych udziałów już nie wypuścimy z rąk. To mógł być ciekawy biznes, ale już pojawiło się za dużo, a ponadto zbyt dużych, firm. To rynek, który dopiero się rozwija i może osiągnąć poziom masowy, o co zadbają m.in. Azjaci inwestujący w polską spożywkę. To sensowna dywersyfikacja, ale nic więcej. To tylko niektóre z opinii o dynamicznie rosnącej produkcji... kaczek. Traktowane jako drób alternatywny, czyli hodowany na małą skalę, w przeciwieństwie do bijącego ogromne rekordy kurczaka, coraz szerzej przebijają się w handlu krajowym i eksporcie.

O tym, jak mocno kaczka próbuje wydeptać sobie ścieżkę do talerza, świadczą dane dotyczące wylęgów piskląt i niesamowite przyspieszenie w ostatnich miesiąch.

Katarzyna Gawrońska z Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz (KIPDiP) mówi, że porównując pierwszych siedem miesięcy 2018 r. do analogicznego okresu 2017 r., zanotowano spadek produkcji o ponad 7 proc. Po sierpniu został on zredukowany do 3 proc., a po wrześniu przerodził się w ponad 3-procentowy wzrost. Po październiku wzrost wynosił już niemal 10 proc., a po listopadzie 2018 r. doszedł do 13,6 proc. 

Mariusz Szymyślik, dyrektor KIPDiP, twierdzi, że to nie przypadek. Dodaje, że trend wzrostowy obserwujemy od lat, ale to w ostatnich dwóch latach nastąpiło prawdziwe przyspieszenie. Jeszcze w 2008 r. byliśmy szóstym wytwórcą kaczego mięsa w Europie, a już od pewnego czasu trzymamy się trójce największych. Lider, czyli Francuzi, pozostają poza naszym zasięgiem, ale zbliżyliśmy się do Węgrów, czyli numeru dwa. Mariusz Szymyślik wskazuje, że oba kraje ucierpiały z powodu ptasiej grypy, wzrosło więc zapotrzebowanie na to mięso m.in. z Polski, a nasi producenci dostosowali się, zwiększając poziom produkcji. Należy więc przypuszczać, że część słynnych francuskich pasztetów powstało właśnie z polskiego mięsa. Sęk w tym, że i Francja, i Węgry już się pozbierały po chorobie i odbudowały stada.

Całość w "Pulsie Biznesu".

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

drób RSS ALERT    /    kaczki RSS ALERT    /    mięso z kaczki RSS ALERT    /    KIPDiP RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.226.175.101
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.