Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Tomasz Jakubiak: Wielu wegetarian wraca do jedzenia mięsa po obejrzeniu mojego programu

- Najcudowniejsze komplementy, jakie dostaję pochodzą od wegetarian, którzy przyznają, że po moim programie nie wytrzymali i wrócili do jedzenia mięsa - mówił Tomasz Jakubiak, kucharz i dziennikarz kulinarny podczas konferencji inaugurującej kampanię informacyjną na temat drobiu i wieprzowiny„Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje.”

Tomasz Jakubiak: Wielu wegetarian wraca do jedzenia mięsa po obejrzeniu mojego programu
Tomasz Jakubiak, fot. mat. pras.

Autor: AT, portalspozywczy.pl
Data: 20-11-2019, 10:01

Tomasz Jakubiak przyznał, że jest zwolennikiem starej szkoły gotowania, która zakłada obróbkę mięsa z wykorzystaniem tłuszczy zwierzęcych.

- Jestem za tym, że mięsa powinno się smażyć na tłuszczach zwierzęcych a nie roślinnych. Jest to stara zasada smakowa i żywieniowa. Czy schabowy usmażony na tłuszczu roślinnym będzie smakował? Nie ma takiej opcji - dodał.

Kucharz zwrócił uwagę, że, spośród wszystkich rodzajów mięs, drób ma największe spektrum smakowe.

- Drób w naszych głowach kojarzy się głównie z kurczakiem. Rzadko wychodzimy poza ten schemat np. do perliczki, kaczki, gęsi czy bażanta, który smakuje jak dziczyzna. Sam indyk jest bardzo zróżnicowany smakowo. Od dwóch miesięcy w mojej restauracji menu jest oparte na gęsinie i na kaczce, bo ona o tej porze roku jest najsmaczniejsza. Tłuszcze gęsi i kaczki są najzdrowsze na rynku, mają najwięcej kwasów omega 3 i omega 6 - dodał.

Jakubiak przyznał, że stara się zarażać innych miłością do mięsa.

- Dużo trenuję, więc białko uzupełniam mięsem i staram się zarażać innych jedzeniem mięsa. Najcudowniejsze komplementy, jakie przychodzą po programie "Sztuka mięsa" pochodzą od wegetarian, którzy przyznają, że po obejrzeniu nie wytrzymali i wrócili do jedzenia mięsa - dodał.

Kucharz podzielił się także swoimi "trikami" na przyrządzanie mięsa.

- Najlepszy sposób na to żeby kura była zawsze dobra to...wysokoprocentowe trunki, w których drób świetnie się sprawdza. Słynny kurczak Jakubiaków przyrządzaliśmy w domu na mocnej marynacie z miodem. Do tego koniecznie mrożenie i kruszenie, co powoduje, że kurczak zawsze jest soczysty. W marynowaniu kluczowym składnikiem jest nabiał: jogurty, maślanki, zarówno do drobiu, jak i do wieprzowiny. Wielu z nas pamięta jak rodzice maczali schabowego w mleku czy maślance. Ja dalej tak robię i jest to jeden z fajniejszych patentów - dodał.

Jakubiak przyznał, że ostatnio stałem się fanem pieczenia wieprzowiny w niskich temperaturach.

- Robiliśmy np. żeberka w 120 stopniach przez 4 godziny w smokerze, ale można też w piekarniku. W mięsie zostaje wówczas najwięcej wartości odżywczych, jest ono soczyste i nabiera zupełnie innych walorów smakowych. Z drugiej strony jeśli nie chcemy albo nie możemy piec w niskiej temperaturze to najlepiej w wysokiej - mocno rozgrzejmy grilla lub piekarnik tak żeby jak najmniej wartości uciekło w środkowej temperaturze, żeby mięso nie było suche i "przeciągnięte", a w efekcie bez smaku. Oczywiście, kaczka i gęś wymagają większych umiejętności kulinarnych. W przypadku gęsi stosuję tylko dwa triki: gotuję w tłuszczu (konfitowanie) bądź robię pierogi, które są obłędne - podsumował.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Tomasz Jakubiak RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT    /    Polskie Mięso RSS ALERT    /    drób RSS ALERT    /    wieprzowina RSS ALERT    /    gotowanie RSS ALERT

KOMENTARZE (43)

  • Kuba 2019-11-20 18:43:39
    rzeczywiście jest się czym chwalić. Ciekawe ile osób rezygnuje z jedzenia mięsa po obejrzeniu programów nt. warunków hodowli i uboju :)
    • ziomek 2019-11-20 19:09:08
      No cześć Natalia, zmieniłaś płeć? :)
    • Tomasz 2019-11-20 20:51:16
      Ja sam zabijam swoje kurczaki i nie zrezygnowałem.
      • Eugeniusz 2019-11-23 01:20:50
        Ja sam zabijam kurczaki a potem przepycham je wackiem, i nie zrezygnowałem
  • Krystian 2019-11-20 19:29:07
    Gratuluję! Dzięki takim programom Polacy mają JESZCZE WIĘKSZE SZANSE dostać zawału, miażdżycy, kamicy woreczka żółciowego, cukrzycy i walczyć ze zbyt wysokim cholesterolem! Wszystko dzięki takim osobom, które z dumą przecząc wszelkim badaniom naukowym namawiają do zwiększenia spożycia mięsa i tłuszczów odzwierzęcych. Hodowcy zwierząt są Wam wszystkim wdzięczni. I chyba tylko oni, bo ludzkie zdrowie na tym cierpi i Ziemia na tym cierpi.
    • Tomasz 2019-11-20 20:52:44
      Przeciwko wszelkim badaniom naukowym, czyli żadnym. Facet a baba.
      • Kasia 2019-11-21 11:00:58
        Zachęcam do zgłębienia literatury naukowej jak chce Pan zabierać głos w tej sprawie. Proszę wybaczyć, ale widac, że się Pan nie zna i zabiera głos (a tacy ludzie mnie bardzo denerwuja i wprowadzają innych w błąd). Najlepiej dla wszystkich będzie jak się Pan zajmie tym , co potrafi, czyli gotowaniem . Od dawania rad ludziom odnośnie żywienia są wykwalifikowani dietetycy 😉. Pozdrawiam
      • Mirosław 2019-11-27 21:26:56
        Warto przeczytać książkę "Zasady Nowoczesnego Odżywiania" Profesora Campbella, która została napisana na podstawie kilkuset publikacji naukowych. Recenzję książki znajdziecie np. na portalu dietetycy.org.pl
    • madzia 2019-11-21 08:43:03
      masz przestarzale info albo zmanipulowany jestes:D nie ma nic zdrowszego od kawala dobrze przyrzadzonego miecha spozywam duzo i czuje sie i wygladam swietnie jak nastolatka mimo 30tki a kazdy mysli ze 20tka dzieki diecie tluszczowej i kolagenowej <3
    • Albert 2019-11-21 09:49:10
      Wszystkie wspomniane przez Ciebie choroby są wynikiem braku ruchu -Pamiętaj minimum 15 minut intensywnego ruchu codziennie ochronie Cię.
    • Adrian 2019-11-21 13:54:06
      przyjacielu, puknij się w czoło :D z tą epidemią chorób
  • Gnzo 2019-11-20 20:36:36
    Ciekawe czy już mu wyrósł świński ogon ;)
    • Tomasz 2019-11-20 20:53:17
      Sami weganie tutaj. A wiedziałeś, że rośliny też czują?
      • Emilia 2019-11-24 01:35:09
        Nie czują bo nie mają mózgu. Polecam do lektury podręczników do biologi w zakresie podstawówki .
  • KG 2019-11-20 22:24:44
    Ciekawe czy w programie odwiedzi też fermy drobiu i fabryki taniego mięsa.
  • Maciej 2019-11-21 08:18:47
    W tle Pana Tomasza Polskie Mięso, u góry partner serwisu Dobrowolscy, oj branża zaczyna piszczeć cieniutko, niech Pan się oswaja Panie Tomaszu, fasolowców będzie coraz więcej, czy tam nas facetów-bab jak Pan woli, bo wybieramy życie, tabletek na ciśnienie jeszcze Pan nie łyka ?? to tylko kwestia czasu, zdrowia życzę
    • IZA 2019-11-24 12:21:03
      masz rację - właśnie z powodu spadającej sprzedaży mięsa i nabiału , takie artykuły się pojawiają.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.205.60.226
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.