Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Tomasz Walawko, wiceprezes i dyrektor operacyjny Prime Food - pełny wywiad

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 30-07-2015, 14:58
Tomasz Walawko, wiceprezes i dyrektor operacyjny Prime Food - pełny wywiad
Tomasz Walawko, wiceprezes i dyrektor operacyjny Prime Food (fot. mat.pras.)

O mechanizmach funkcjonujących na rynku mięsa, zmianach koniunktury i rozwoju sprzedaży polskich produktów mięsnych na świecie - rozmawiamy z Tomaszem Walawko, wiceprezesem i dyrektorem operacyjnym spółki Prime Food.

- W jakim stopniu Pana zdaniem instytucje rządowe powinny regulować sytuację w branży mięsnej? 

- Firmy z branży mięsnej ewoluują, dostosowując się do zmieniających się trendów oraz wymagań klientów. Jakiekolwiek interwencje rządu bądź innych instytucji państwowych na rynku wewnętrznym - poza nadzorowaniem przestrzegania prawa, czy łagodzeniem skutków działania siły wyższej - zniekształcają mechanizmy rynkowe. Sprawia to, że niekorzystne zjawiska, którym stara się zapobiegać rząd, wracają ze zdwojoną siłą.

Można porównać to do sytuacji, w której uczy się kogoś pływać, podtrzymując go cały czas na wodzie i nie pozwalając mu działać samodzielnie. Istnieje duże ryzyko, że w momencie, gdy zabraknie wsparcia, nie poradzi on sobie w nowych okolicznościach. Nie inaczej może stać się w przypadku rynku mięsnego, jeśli „przyzwyczai się” on do interwencji ze strony rządu i nie będzie elastycznie reagował na zachodzące zmiany.

- To znaczy, że branża nie ma żadnych oczekiwań wobec rządzących?

Producenci mięsa oczekują wsparcia od instytucji państwowych szczególnie w zakresie uprawnień eksportowych. Polska nadal importuje znaczną ilość mięsa, ale jednocześnie jest też dużym eksporterem.  Obecna sytuacja jest dla producentów wieprzowiny szczególnie dotkliwa. Wpływa na to m.in. rosyjskie embargo oraz zablokowanie rynków eksportowych, głównie chodzi o Japonię, Chiny i Koreę Płd., z powodu pojawienia się w 2014 r. na terenie Polski ognisk afrykańskiego pomoru świń (ASF). 

- Jak ocenia Pan nastroje w sektorze mięsnym?

- Najwięksi gracze inwestują bądź planują w najbliższym czasie inwestycje. W niekorzystnych warunkach rynkowych koncentrują się oni na zwiększaniu mocy produkcyjnych, optymalizacji kosztów i zdobywaniu udziału w rynku. Rynek konsoliduje się zresztą od dłuższego czasu, co widać po liczbie producentów białego i czerwonego mięsa oraz wędlin, którzy prowadzą działalność na skalę krajową - łącznie z Prime Food jest ich w Polsce już tylko kilkunastu.

W związku z oczekiwaniami klientów, zmianami zachodzącymi w naszym kraju i na rynkach zagranicznych, Prime Food rozpoczyna dużą inwestycję, która docelowo pozwoli zwiększyć moce produkcyjne firmy.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 340) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH