Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

TTIP spowoduje trzęsienie ziemi na rynku wieprzowiny?

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 27-05-2015, 01:45
TTIP spowoduje trzęsienie ziemi na rynku wieprzowiny?
(fot. zelaznastudio.pl)

TTIP to duży problem, który moim zdaniem spowoduje prawdziwe trzęsienie ziemi na polskim rynku wieprzowiny. Na razie zbieramy powoli informacje, które napływają do nas ze świata polityki i ekonomii, ale w rzeczywistości zachowujemy się jakbyśmy mieli klapki na oczach – ocenia Maciej Rudziks, członek zarządu Stowarzyszenia Polska Ekologia.

Zdaniem eksperta, kiedy do kraju trafi tania amerykańska wieprzowina, polscy rolnicy nie będą mieli innego wyjścia „jak tylko spalić swoje chlewy i zająć się czymś innym”. - Ciekawą kwestią jest też to, co stanie się z polskimi jednostkami kontrolującymi? Co z kwestiami takimi jak np. antybiotyki czy zawartość pierwiastków śladowych w mięsie? Moim zdaniem, wszystko runie w gruzach – akcentuje Maciej Rudziks. - W Stanach Zjednoczonych jako stymulatory wzrostu dopuszcza się m.in. antybiotyki, które u nas można dostać w aptekach, do użytku dla ludzi – dodaje.

- Warto też się zastanowić, jakie będą konsekwencje związane z GMO. W USA niczym innym się zwierząt nie żywi – tylko najtańszą, najprostszą paszą. Nikt się nie zastanawia jakie to przyniesie skutki – ocenia członek zarządu Stowarzyszenia Polska Ekologia. – W zderzeniu z takim produktem, polska wieprzowina kojarzy się polskim konsumentom bardzo pozytywnie. U nas wciąż można dostać mięso świń karmionych parowanymi ziemniakami i otrębami. Chociaż nie ma to przełożenia cenowego, ale smakowe i zdrowotne z pewnością tak – tłumaczy.

Zbigniew Nowak, przewodniczący rady krajowej Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy (SRW RP) potwierdza, że rozmowy na temat wolnego handlu między Europą a USA wiążą się z poważnymi zagrożeniami. - Amerykańskie metody hodowli roślin i zwierząt są znacznie intensywniejsze niż te praktykowane w UE a zatem i w Polsce. Ceny płodów rolnych i mięsa z USA są zatem często dużo niższe. Naszym producentom trudno byłoby z nimi konkurować – przyznaje ekspert.

- Trzeba jeszcze dodać, że Amerykanie stosują całkowicie odmienne niż Europejczycy metody utrwalania mięsa. W USA kwas mlekowy do oblewania półtusz to norma, podobnie jak stosowanie pochlorynu w procesie produkcji. U nas takie działania są zakazane – wyjaśnia Nowak. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Pasqd 30-05-2015, 13:52:
Jesteś tym to jesz, więc nie bądź TANI, SZYBKI I PUSTY !!!

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 045) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH