Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Tuczniki silnie podrożały, kurczaki nadal tanieją

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 09-12-2008, 12:12

Ostatni tydzień listopada przyniósł duży skok cen zakupu trzody chlewnej w zakładach monitorowanych przez MRiRW. Cena wzrosła z 4,22 PLN/kg tydzień wcześniej do 4,36 PLN/kg żywca, czyli o 3,3 proc. Bieżąca cena jest już o 36 proc. wyższa niż przed rokiem i o 22 proc. wyższa niż przeciętnie w ostatnim tygodniu listopada w latach 2003-07 - podają analitycy BGŻ.

Na rynku panuje duża nerwowość - prawdopodobnie producenci mięsa przestraszyli się, że na święta może zabraknąć im surowca. Przy obecnym kursie złotego import trzody, półtusz i elementów do dalszego przetwórstwa jest drogi. Wiele opublikowanych w ostatnim czasie analiz mówi o oczekiwanej wysokiej dynamice wydatków na zakupy świąteczne w tym roku - to może oznaczać również wysoki popyt na mięso.

Ceny zakupu kurczaków spadają nieprzerwanie od ośmiu tygodni. Łącznie ceny spadły o 7,0 proc. i na poziomie 2,92 PLN/kg są najniższe od 10 miesięcy. W omawianym tygodniu indory podrożały o 1,2 proc. do 4,22 PLN/kg. W relacji rocznej kurczęta są już o 8 proc., a indory o 13 proc. tańsze. Sytuacja łagodzona jest przez jednoczesne spadki cen pasz - dla kurcząt o 11 proc., a dla indyków o 8 proc. w relacji rocznej. Z drugiej strony większość pozostałych składników kosztów w tym samym czasie wzrosła, dlatego trudno jest obecnie jednoznacznie ocenić kierunek zmian opłacalności produkcji żywca drobiowego.

W omawianym tygodniu ceny zakupu bydła ogółem lekko wzrosły i wyniosły 4,19 PLN/kg. Udział buhajków (młodych byków) w strukturze zakupów według liczby sztuk wzrósł do 44,7 proc. Jest on wyższy o 3-4 punkty procentowe od notowanego w porównywalnym okresie przed rokiem. Może to potwierdzać wcześniejsze doniesienia o stopniowym zwiększaniu się skali odchowu cieląt ras mlecznych. Przy niższych cenach skupu cieląt (około 8 PLN/kg w porównaniu z 10 PLN/kg przed dwoma laty) zwiększyła się opłacalność odchowu. Dzięki temu zjawisku zwiększa się baza surowcowa dla producentów wołowiny.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 381) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH