Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Twórca HiProMine: Europejczycy są w awangardzie jeśli chodzi o spożycie owadów

  • Autor: AT, portalspozywczy.pl
  • Data: 20-07-2016, 09:43
Twórca HiProMine: Europejczycy są w awangardzie jeśli chodzi o spożycie owadów
Prof. nadzw. dr hab. Damian Józefiak, jeden z założycieli firmy HiProMine. fot. Paweł Pawłowski

- Musimy pamiętać, że 85 proc. ludzi na ziemi je owady. To my, Europejczycy jesteśmy tutaj w awangardzie, choć uwielbiamy miód spadziowy, który jest wytwarzany przez pszczoły z wydzielin mszyc - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl prof. nadzw., dr hab. Damian Józefiak, jeden z założycieli firmy HiProMine.

Jak mówi prof. Józefiak bardzo dużą i istotną kategorią, w której już dzisiaj można prowadzić sprzedaż produktów z dodatkiem owadów jest pet-food, czyli rynek karm dla psów i kotów.

- Dziś tłuszcz z owadów może być stosowany w żywieniu drobiu, trzody chlewnej i wielu innych gatunków. Do uregulowania pozostaje jedynie kwestia białka - dodaje.

HiProMine jako jedyny podmiot z Polski i całej Europy Wschodniej jest zrzeszony w IPIFF (International Platform of Insects For Food and Feed).

- Jest to organizacja, która zajmuje się procesami legislacyjnymi dotyczącymi produktów z owadów w Unii Europejskiej, które koordynuje EFSA czyli Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. My w tych procesach uczestniczymy, bardzo mocno je wspieramy i trzymamy rękę na pulsie. Pierwsze efekty są takie, że przetworzone białko z owadów niedługo będzie można bez ograniczeń stosować w akwakulturze. W kolejce czeka drób. Mówimy cały czas o rynku unijnym, gdyż poza UE nie ma takiego problemu. Chociażby w Azji jest olbrzymia produkcja akwakultury i tam kwestie legislacyjne nie mają miejsca - dodaje prof. Józefiak.

Jak przyznaje nasz rozmówca, firma HiProMine nie planuje na razie produkcji żywności z dodatkiem owadów.

- W Stanach Zjednoczonych pojawia się coraz więcej firm, które wytwarzają batony proteinowe na bazie owadów. My zajmujemy się tym, na co pozwalają regulacje. W Polsce, w przeciwieństwie do Wielkiej Brytanii czy Francji, nie ma odpowiednich przepisów, przez co nie można stosować produktów z przetwórstwa owadów w żywieniu ludzi - dodaje.

- Warto zaznaczyć, że nasza produkcja nie generuje odpadów. Jedynym produktem ubocznym hodowli owadów są ich odchody. Jest to drobny granulat, stanowiący naturalny organiczny nawóz. Obecnie jesteśmy na etapie certyfikacji nawozu pod nazwą handlową HiProMine SmartSoil - dodał prof. Józefiak.

Przeczytaj więcej o projekcie HiProMine w naszych wcześniejszych publikacjach.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 746) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH