REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Twórca HiProMine: Owady są paszą ewolucji (wideo)

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 22-06-2016, 10:14
Twórca HiProMine: Owady są paszą ewolucji (wideo)
Damian Józefiak, jeden z założycieli firmy HiProMine. fot. Paweł Pawłowski

W Robakowie pod Poznaniem powstaje jeden z pierwszych na świecie zakładów produkujących biomasę z owadów. O przewadze hodowli karaczanów nad drobiem i potencjale zupełnie nowej gałęzi przemysłu serwisowi portalspozywczy.pl opowiedział prof. nazdw., dr hab. Damian Józefiak, jeden z założycieli firmy HiProMine.

REKLAMA

Założona w 2015 roku firma HiProMine powstała w ramach programu BRIdge Alfa w ramach Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.

- Zajmujemy się przemysłową produkcją biomasy owadów. Z niskiej wartości różnego rodzaju produktów ubocznych przemysłu spożywczego, np. wytłoków jabłkowych lub pulpy ziemniaczanej, owady produkują wysokiej jakości białko, tłuszcz i inne substancje bioaktywne - mówi Józefiak.

Jak dodaje, jest to zupełnie nowa dziedzina przemysłu. Na świecie istnieje zaledwie kilka zakładów zajmujących się podobną działalnością. Zadaniem spółki jest opracowanie technologii pozwalającej na produkcję owadów w skali przemysłowej, podobnie jak w przypadku produkcji drobiu, czy mleka.

- Jest to produkcja bezodpadowa o wysokim stopniu bioasekuracji. Nie zużywamy wody, gdyż owady czerpią ją z przerabianych produktów ubocznych. Nie ma także problemu wydajności rzeźnej, gdyż owady na mączkę przeznaczane są w całości - dodaje Józefiak.

Obecnie z 1 mkw. żywca na miesiąc HiProMine jest w stanie wyprodukować 300 kg żywca owadziego, co daje 75 kg czystego białka.

Prof. nazdw., dr. hab. Damian Józefiak, oprócz działalności w HiProMine jest także kierownikiem Katedry Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Od kilkunastu lat pracuje także zawodowo w przemyśle paszowym. Jestem dyrektorem działu badań i rozwoju w Grupie Piast i współtwórcą firmy Melagris, która zajmuje się produkcją karm typu pet food.

Oprócz Józefiaka trzon naukowy HiProMine tworzą dr Jakub Urbański zajmujący się rozrodem owadów oraz dr hab. Jan Mazurkiewicz, specjalista w dziedzinie akwakultury. W radzie nadzorczej nie brak również osób związanych ze środowiskiem biznesowym. Jest to m.in. Marek Borzestowski, twórca Wirtualnej Polski, a obecnie partner w Funduszu Giza Polish Ventures. Obecnie HiProMine rozbudowuje zakład produkcyjny w Robakowie. Celem firmy jest uzyskanie takiej mocy produkcyjnej, która pozwoli na uzyskanie poważnego udziału w rynku globalnym białka i tłuszczu.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 748) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH