REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Uboje bydła w UE większe niż przed rokiem

  • Autor: BGŻ BNP Paribas
  • Data: 22-11-2016, 15:49
Uboje bydła w UE większe niż przed rokiem
Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas

Według najnowszych danych KE w pierwszych ośmiu miesiącach 2016 r. wolumen ubojów bydła (w wadze schłodzonej poubojowej) w UE-28 zwiększył się w porównaniu z analogicznym okresem przed rokiem o 140 tys. t, tj. o 2,8 proc. do 5057 tys. t. - mówi Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

REKLAMA

Wskazuje, że najbardziej dynamicznie, bo o 6,6 proc. do 1555 tys. t wzrosły uboje krów. Wolumen ubitych cieląt zwiększył się o 4,4 proc. do 417 tys. t, a jałówek wzrósł o 4,3 proc. do 766 tys. t. Zwiększyły się również uboje byczków - o 1,4 proc. do 466 tys. t. Należy jednak zauważyć, że w przypadku byków, które miały największy udział (31,5 proc.) w wolumenie ubitego bydła odnotowano spadek ubojów - o 1,3 proc. do 1600 tys. t.

W okresie I-VIII 2016 r. krajem o największym przyroście ubojów w UE-28 była Polska, gdzie ubito o 26 tys. t więcej bydła niż w analogicznym okresie przed rokiem, co odpowiadało za 19 proc. całkowitego przyrostu w UE. Uboje w Holandii zwiększyły się o 23 tys. t, we Francji o 18 tys. t, a w Wielkiej Brytanii o 17 tys. t.

- Wśród ośmiu największych producentów wołowiny w UE, największym udziałem krów w ubojach bydła charakteryzowała się Francja, gdzie odsetek ten wyniósł 44 proc. całkowitego wolumenu ubojów. W Niemczech i Holandii wyniósł on odpowiednio 35 i 34 proc., a w Polsce 30 proc. W takich krajach jak Wielka Brytania, Włochy, Irlandia i Hiszpania udział krów w ubojach kształtował się na poziomie ok. 20 proc. - mówi Paweł Wyrzykowski.

Cześć zwiększonej produkcji została sprzedana poza UE, o czym świadczy znaczący wzrost eksportu. W pierwszych dziewięciu miesiącach 2016 r. eksport mięsa schłodzonego z UE-28 (w ekwiwalencie tuszy) zwiększył się o 14 proc. do 85 tys. t, a wołowiny mrożonej wzrósł o 27 proc. do 88 tys. t.

- Mimo wzrostu eksportu na rynki zewnętrze UE, ceny mięsa wołowego we Wspólnocie w 2016 r. utrzymują się na poziomie o kilka procent niższym od notowanego w poprzednim roku. Wg danych KE w październiku br. cena referencyjna wołowiny (ACZ R3) w UE kształtowała się na poziomie 360,23 EUR/100 kg, tj. o 5,3 proc. niższym niż przed rokiem – zauważą ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 730) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 199)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH