Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Uboje bydła w UE większe niż przed rokiem

  • Autor: BGŻ BNP Paribas
  • Data: 22-11-2016, 15:49
Uboje bydła w UE większe niż przed rokiem
Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas

Według najnowszych danych KE w pierwszych ośmiu miesiącach 2016 r. wolumen ubojów bydła (w wadze schłodzonej poubojowej) w UE-28 zwiększył się w porównaniu z analogicznym okresem przed rokiem o 140 tys. t, tj. o 2,8 proc. do 5057 tys. t. - mówi Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

Wskazuje, że najbardziej dynamicznie, bo o 6,6 proc. do 1555 tys. t wzrosły uboje krów. Wolumen ubitych cieląt zwiększył się o 4,4 proc. do 417 tys. t, a jałówek wzrósł o 4,3 proc. do 766 tys. t. Zwiększyły się również uboje byczków - o 1,4 proc. do 466 tys. t. Należy jednak zauważyć, że w przypadku byków, które miały największy udział (31,5 proc.) w wolumenie ubitego bydła odnotowano spadek ubojów - o 1,3 proc. do 1600 tys. t.

W okresie I-VIII 2016 r. krajem o największym przyroście ubojów w UE-28 była Polska, gdzie ubito o 26 tys. t więcej bydła niż w analogicznym okresie przed rokiem, co odpowiadało za 19 proc. całkowitego przyrostu w UE. Uboje w Holandii zwiększyły się o 23 tys. t, we Francji o 18 tys. t, a w Wielkiej Brytanii o 17 tys. t.

- Wśród ośmiu największych producentów wołowiny w UE, największym udziałem krów w ubojach bydła charakteryzowała się Francja, gdzie odsetek ten wyniósł 44 proc. całkowitego wolumenu ubojów. W Niemczech i Holandii wyniósł on odpowiednio 35 i 34 proc., a w Polsce 30 proc. W takich krajach jak Wielka Brytania, Włochy, Irlandia i Hiszpania udział krów w ubojach kształtował się na poziomie ok. 20 proc. - mówi Paweł Wyrzykowski.

Cześć zwiększonej produkcji została sprzedana poza UE, o czym świadczy znaczący wzrost eksportu. W pierwszych dziewięciu miesiącach 2016 r. eksport mięsa schłodzonego z UE-28 (w ekwiwalencie tuszy) zwiększył się o 14 proc. do 85 tys. t, a wołowiny mrożonej wzrósł o 27 proc. do 88 tys. t.

- Mimo wzrostu eksportu na rynki zewnętrze UE, ceny mięsa wołowego we Wspólnocie w 2016 r. utrzymują się na poziomie o kilka procent niższym od notowanego w poprzednim roku. Wg danych KE w październiku br. cena referencyjna wołowiny (ACZ R3) w UE kształtowała się na poziomie 360,23 EUR/100 kg, tj. o 5,3 proc. niższym niż przed rokiem – zauważą ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

  • 10.

    JUBILEUSZOWA EDYCJA 14-16 maja 2018, Katowice • Spodek i MCK • Metropolia GZM

Pobierz aplikację EEC
WIĘCEJ

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (18 481) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH