REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

UE nie chce w burgerach amerykańskiej wołowiny i upraw GMO

  • Autor: PAP
  • Data: 12-07-2014, 14:33
UE nie chce w burgerach amerykańskiej wołowiny i upraw GMO

Choć UE twardo powtarza, że nie zmieni swoich restrykcyjnych przepisów i nie otworzy szerzej drzwi na amerykańskie produkty GMO, Waszyngton nie rezygnuje z przekonywania Brukseli do modyfikacji stanowiska. Różnice w podejściu do sprawy po obu stronach Atlantyku są ogromne.

REKLAMA

Amerykanie chcieliby, aby negocjowana właśnie umowa o wolnym handlu z UE umożliwiła im sprzedaż do Unii wołowiny poddawanej działaniu hormonów wzrostu, czy upraw GMO. Bruksela mówi stanowcze nie, podkreślając przy każdej okazji, że nie zmieni swojego prawa ws. bezpieczeństwa żywności.

UE i USA od roku negocjują największą na świecie umowę o wolnym handlu (Transatlantic Trade and Investment Partnership - TTIP). Dzięki niej przedsiębiorcy mają mieć łatwiejszy dostęp do rynków, zniesiona ma być zdecydowana większość barier i ceł. Obserwatorzy podkreślają, że spór o produkty rolne jawi się jako jeden z najpoważniejszych.

Jego początek sięga lat 80. Jeszcze w 1988 r. UE pod naciskiem społecznym wprowadziła zakaz importu z USA wołowiny, która była poddawana działaniu hormonów stymulujących wzrost. Wieloletnie spory, a nawet wojny handlowe (USA również wprowadzały zakaz importu wołowiny z Europy) oraz postępowania przed WTO doprowadziły do tego, że w 2009 r. UE zgodziła się ustanowić bezcłowy kontyngent w wysokości 20 tys. ton rocznie, jednak tylko na mięso ze zwierząt, którym nie podawano hormonów wzrostu.

Amerykanie oburzali się, zresztą jest to argument używany do dziś, że UE nie przedstawia naukowych dowodów, jakoby wołowina ze zwierząt, którym aplikowano hormony była szkodliwa, jednak nie spowodowało to zmiany stanowiska Starego Kontynentu.

Do Unii nie można było wwozić mięsa zarówno wieprzowego jak i wołowego odkażanego kwasem mlekowym. Ta popularna w Stanach metoda nie była akceptowana w Europie ze względu na obawę, iż kwas mlekowy (ten sam, który jest obecny np. w skwaśniałym mleku) może usuwać ślady wykorzystywania hormonów. W 2013 r. tuż przed rozpoczęciem negocjacji ws. TTIP uchylono ten zakaz, jednak nie w odniesieniu do drobnego mięsa (czyli, oddzielonego od kości).

Stany Zjednoczone narzekają też, że unijne przepisy dot. uprawy i wprowadzania do obrotu roślin modyfikowanych genetycznie są poważnym problemem, który należałoby rozwiązać w ramach rokowań umowy o wolnym handlu. W USA żywność i pasze z GMO są bardzo rozpowszechnione. Tymczasem w Unii należy uzyskać specjalne zezwolenie na uprawę, czy handel i oznakować sprzedawany modyfikowany genetycznie towar.

Dodatkowo na rynek UE są dopuszczane tylko te uprawy GMO, które według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) nie stanowią zagrożenia dla ludzi, zwierząt i środowiska.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (29 770) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 171)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH