Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Agnieszka Różańska: UE zwiększyła eksport wieprzowiny do USA

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 28-02-2013, 13:30
UE zwiększyła eksport wieprzowiny do USA
Agnieszka Różańska, dyrektor ds. projektów międzynarodowych UPEMI

Dane za pierwsze półrocze 2012 roku wskazują na zwiększenie się poziomu eksportu unijnego mięsa wieprzowego do Stanów Zjednoczonych w stosunku do analogicznego okresu sprzed roku. Sprzedaż europejskiej wieprzowiny do USA osiągnęła wolumen prawie 23 tys. ton wobec 22 tys. ton w pierwszym półroczu 2011, co stanowi wzrost o 6,5 proc. - zwraca uwagę Agnieszka Różańska, dyrektor ds. projektów międzynarodowych UPEMI.

Wartość eksportu z Unii Europejskiej do USA w pierwszym półroczu 2012 roku przekroczyła 80 mln EUR i była o przeszło 12 proc. wyższa niż przed rokiem.

Wzrosła także wartość i wolumen eksportu mięsa wieprzowego z Polski do USA - według danych ministerstwa rolnictwa, po dziesięciu miesiącach 2012 roku eksport mięsa wieprzowego do Stanów Zjednoczonych wyniósł 1,35 tys. ton wolumenowo wobec 1,23 tys. ton w podobnym okresie rok wcześniej. Wartościowo eksport wieprzowiny do USA wzrósł do 4,83 mln EUR, z 3,66 mln EUR w okresie styczeń-październik 2011 r.

Agnieszka Różańska przypomina jednak, że w 2011 roku w eksporcie mięsa wieprzowego do USA Polska odnotowała spadek w ujęciu wartościowym do 4,35 mln EUR, z prawie 6 mln EUR w 2010 roku.

- W 2011 r. polscy producenci wyeksportowali na rynek amerykański 1,44 tys. ton wieprzowiny, czyli o 22 proc. mniej niż w 2010 r. Wpływ na tak znaczny spadek sprzedaży polskiej wieprzowiny miało m. in. zmniejszenie krajowej produkcji mięsa wieprzowego i pogłowia świń, jak również wahania cen pasz - ocenia dyrektor ds. projektów międzynarodowych UPEMI.

Stany Zjednoczone produkują rocznie ok. 10 mln ton mięsa wieprzowego. Prognozy USDA, rządowej agencji do spraw rolnictwa zakładały, że w 2012 roku amerykańskie firmy wyprodukują o niespełna 2 proc. więcej wieprzowiny.

Aby zaspokoić krajowy popyt USA importuje część wieprzowiny. W 2011 roku całkowity wolumen importu mięsa wieprzowego do Stanów Zjednoczonych (nie tylko z Unii Europejskiej), wyniósł 364 tys. ton i był niższy od wielkości z roku 2010 o 26 tys. ton, co stanowi ok. 6 proc. Jednak według założeń USDA całkowity import wieprzowiny za 2012 rok miał minimalnie wzrosnąć do poziomu 367 tys. ton. - Również rok 2013 przyniesie wzrost importu wieprzowiny do USA, który może sięgnąć nawet 4 proc., do poziomu 381 tys. ton - dodaje Agnieszka Różańska.

Przeczytaj także:

Wiesław Różański: W tym roku może zniknąć 30 proc. zakładów mięsnych

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 019) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH