Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ułatwienia dla hodowców trzody w walce z chorobą Aujeszkiego

  • Autor: Agrobiznes/portalspozywczy.pl
  • Data: 07-08-2008, 11:45
Ułatwienia dla hodowców trzody w walce z chorobą Aujeszkiego

Będą ułatwienia dla hodowców trzody chlewnej w przypadku wystąpienia ognisk choroby Aujeszkiego. Inspekcja Weterynaryjna zapowiada, że właściciele stad znajdujących się w bezpośrednim sąsiedztwie gospodarstw zakażonych - będą mogli nadal prowadzić produkcję - podaje serwis Agrobiznes.

Do tej pory wykrycie choroby oznacza wstrzymanie działalności hodowlanej w promieniu 1,5 kilometra od miejsca jej zlokalizowania.

Na początku lipca ruszył długo oczekiwany program zwalczania choroby Aujeszkiego. Masowy pobór próbek rozpoczął się w 10 województwach. Do tej pory przebadano zaledwie 70 tysięcy stad spośród 370 tysięcy. Wstępne wyniki wskazują, że poziom zakażenia chorobą nie jest wysoki i wynosi zaledwie 2,5 proc.

- Rozpoczynając program sądziliśmy, że to będzie przedział od 5 do 10 procent. Ale już wiadomo, że nie przekroczy on 5 proc. - mówi Janusz Związek, jeden z zastępców Głównego Lekarza Weterynarii.

Uruchomienie programu pokazało jednak wiele mankamentów. Kontrowersje wśród hodowców wzbudza przepis, który w przypadku wykrycia choroby blokuje jakikolwiek obrót zwierzętami w promieniu 1,5 kilometra od ogniska choroby. To zagraża dużym hodowlom bo często w ich sąsiedztwie położone są małe gospodarstwa rolne, w których ryzyko wystąpienia choroby jest znacznie większe. Na wniosek hodowców Inspekcja Weterynaryjna chce znieść ten przepis.

- Doszliśmy do wniosku, że ten przepis można zluzować, czyli będzie to mniej restrykcyjne działanie w stosunku do tych gospodarstw, które znalazły się w tej strefie 1,5 kilometra - dodaje Janusz Związek.

Hodowcy liczą jednak na dalsze ułatwienia. Chcą, żeby program przyspieszono. Szczególnie w przypadku dużych stad hodowlanych.

Choroba Aujeszkiego, inaczej zwana wścieklizną rzekomą, to zakaźna choroba wirusowa zwierząt domowych i dzikich.  Jest  niegroźna dla ludzi, dlatego w Polsce jej nie zwalczano. Sprawiło to jednak, że wiele zagranicznych rynków zbytu było zamkniętych dla polskich producentów trzody chlewnej. W ciągu najbliższych pięciu lat ma się to zmienić. Według planów, program zwalczania choroby Aujeszkiego najpóźniej w 2013 roku dobiegnie końca. Wówczas Polska uzyska status kraju wolnego od tej choroby. Dzięki temu uruchomiony zostanie eksport trzody chlewnej do innych państw. Zwalczanie choroby będzie nas kosztowało 350 milionów złotych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 944) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH