Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Umowa UE-Japonia: Wołowina i wieprzowina będą miały dłuższy okres przejściowy

  • Autor: OW, portalspozywczy.pl
  • Data: 10-10-2017, 10:15
Umowa UE-Japonia: Wołowina i wieprzowina będą miały dłuższy okres przejściowy
Henryka Bochniarz, prezydent Konfederacji Lewiatan (fot. PTWP)

6 lipca br. UE i Japonia zawarły umowę o wolnym handlu. – W umowie są zapisy obniżające cła na wiele produktów rolno-spożywczych. To ważne, ponieważ w handlu UE z Japonią artykuły rolne są wyjątkowo istotne. W przypadku Polski także – bardzo zależy nam na tym, żeby polskie produkty rolne bez większych ograniczeń tam trafiały, więc zniesienie czy obniżenie ceł jest dla nas istotne – mówi serwisowi portalspozywczy.pl  Henryka Bochniarz, prezydent Konfederacji Lewiatan oraz prezes Polsko-Japońskiego Komitetu Gospodarczego.

W związku ze zniesieniem ceł z jednej strony pojawia się szansa dla polskich producentów wołowiny i wieprzowiny, z drugiej – Japonia bardzo ostrożnie podchodzi do tematu rozszerzania współpracy z UE w zakresie tego sektora spożywczego. Dlaczego? 

– Japonia chroni w ten sposób krajowe firmy mięsne, m.in. producentów słynnej wołowiny z Kobe, którą wytwarza się w specyficzny i kosztowny sposób i której cena również jest niezmiernie wysoka. Stąd też obniżanie ceł na wołowinę czy wieprzowinę jest w umowie powolniejsze niż w przypadku innych produktów – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Henryka Bochniarz, prezydent Konfederacji Lewiatan oraz prezes Polsko-Japońskiego Komitetu Gospodarczego.

Tłumaczy, że Japonia chce ustalić nieprzekraczalny poziom eksportu z UE wyrobów z wieprzowiny i wołowiny.

– Wynika to z faktu, iż koszty produkcji wołowiny i wieprzowiny są w Japonii dużo wyższe niż w krajach UE i rząd japoński chce, aby rodzimi producenci mieli czas na dostosowanie się do większej konkurencji na rynku. Aby nie ponieśli negatywnych konsekwencji wynikających z umowy o handlu – dodaje.

– Dlatego wołowina, wieprzowina oraz niektóre produkty mleczne, które dla Japończyków są szczególnie istotne, będą miały dłuższy okres przejściowy. W ich wypadku potrzeba będzie więcej czasu, aby wprowadzić zerowe stawki celne czy zlikwidować kontyngenty – wyjaśnia Henryka Bochniarz.

Zapraszamy do lektury całego wywiadu z Henryką Bochniarz:

Japonia – perspektywiczny rynek dla polskich producentów żywności (obszerny wywiad)

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 072) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH