REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Unia eksportuje coraz więcej wieprzowiny

  • Autor: BGŻ BNP Paribas
  • Data: 26-01-2016, 12:26

W pierwszych jedenastu miesiącach ubiegłego roku unijny eksport produktów sektora wieprzowiny był o 6 proc. wyższy niż w tym samym okresie rok wcześniej. Ponad dwie trzecie tego eksportu trafia na rynki dalekowschodnie – informuje Michał Koleśnikow, kierownik zespołu analiz rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

REKLAMA

Według najnowszych dostępnych danych Komisji Europejskiej eksport trzody chlewnej, wieprzowiny, tłuszczów, podrobów i przetworów wieprzowych w pierwszych jedenastu miesiącach 2015 r. wyniósł 2872 tys. t (w masie produktów). Oznacza to wzrost w stosunku do analogicznego okresu w 2014 r. o 171 tys. t, tj. o 6 proc.

Jeśli chodzi o kierunku eksportu, to w pierwszej dziesiątce importerów znajduje się pięć krajów azjatyckich odpowiadających za 67 proc. unijnej sprzedaży do krajów trzecich. Obecnie największym odbiorcą produktów wieprzowych z UE są Chiny wraz z Hongkongiem. Trafia tam 44 proc. eksportu o łącznej masie 1258 tys. t. W stosunku do analogicznego okresu 2014 r. oznacza to przyrost aż o 228 tys. t (22 proc.). Szczególnie duże znaczenie Chiny (wraz z Hongkongiem) mają w przypadku podrobów, gdyż trafia tam aż 69 proc. ich unijnego eksportu.

Następnym największym importerem unijnych produktów sektora wieprzowiny jest Japonia. W ciągu jedenastu miesięcy 2015 r. wysłano do niej 263 tys. t, co oznacza spadek wobec analogicznego okresu 2014 r. o 24 tys. t (8 proc.). Japonia jest najważniejszym odbiorcą mięsa świeżego. Trafiło tam 37,1 tys. t tego towaru, co stanowiło 30 proc. całego jego eksportu.

Na kolejnych miejscach znajdują się dwa kolejne kraje z Azji - Korea Pd. z importem 199 tys. t oraz Filipiny z importem 164 tys. t unijnych produktów wieprzowych. Dopiero na piątym miejscu, po czterech krajach azjatyckich, znajduje się Ukraina z importem w wielkości 88 tys. t. Na kolejnych dwóch miejscach znajdują się Stany Zjednoczone i Australia. Warto jednak również zauważyć rosnącą pozycję krajów afrykańskich - na ósmym i dziesiątym miejscu znajdują się Angola i Wybrzeże Kości Słoniowej.

Jeśli chodzi o strukturę towarową, to do ogólnego wzrostu sprzedaży zagranicznej produktów wieprzowych w największym stopniu przyczynił się wzrost o 86 tys. t (7 proc.) eksportu mrożonego mięsa wieprzowego oraz wzrost o 76 tys. t (8 proc.) eksportu podrobów. W analizowanym okresie w bardzo dużym stopniu wzrósł eksport mięsa mrożonego, bo aż o 49 proc. (41 tys. t), w tym szczególnie mięsa odkostnionego. Warto jednak zauważyć, że jednocześnie obniżył się eksport kiełbas,  przetworów i tłuszczów wieprzowych. W sporej mierze wynika to z utraty rynku rosyjskiego, ale nie tylko.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 710) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 736 417)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH