Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Unijny rynek drobiu staje się coraz bardziej nasycony

  • Autor: FAMMU/FAPA na podst. Komisji Europejskiej, „Short Term Outlook for EU”, Winter 2017
  • Data: 13-03-2017, 17:35
Unijny rynek drobiu staje się coraz bardziej nasycony
fot. shutterstock

Komisja przewiduje, że spożycie drobiu w UE w 2017 r. zwiększy się już tylko o 0,7 proc. do 13,9, czyli przeciętnie do 27,1 kg na jednego mieszkańca. Skala wzrostu spożycia będzie niższa niż w poprzednich latach, ponieważ rynek staje się coraz bardziej nasycony. Konkurencyjność cenowa w porównaniu z mięsem czerwonym oraz wzrost produkcji będą jednak nadal faworyzowały mięso drobiu - informuje FAMMU/FAPA.

Według „Krótkoterminowej prognozy produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE”, opublikowanej przez Komisję Europejską w dn. 8 marca br., produkcja wewnętrzna brutto mięsa drobiu w UE w 2016 r. wzrosła o 4,4% w skali roku do 14,4 mln ton.

Ekspansji poziomu wytwarzania sprzyjały relatywnie niskie ceny pasz, dzięki kolejnym korzystnym zbiorom na świecie. Pomimo niższych cen kurcząt brojlerów, unijna produkcja mięsa drobiu zwiększyła się w pierwszym półroczu 2016 r. o 6%, jednak w drugiej połowie roku była wyższa już tylko o 1%. Wzrosty produkcji zanotowali w 2016 r. wszyscy znaczący producenci drobiu w UE, oprócz Francji (-3%), dotkniętej ptasią grypą. Największą dynamikę wzrostu miała ponownie Polska (+13%), a dalej Włochy (+6%), Holandia (+6%), Hiszpania (+5%), Niemcy (+1%) i Wielka Brytania (+1%).

Ogniska ptasiej grypy, które pojawiły się pod koniec ubiegłego roku w kilku państwach członkowskich UE, miały niewielki wpływ na wielkość produkcji kurcząt brojlerów. Bardziej ucierpiała produkcja gęsi, kaczek oraz kur niosek z systemu wolnowybiegowego, ze względu na wymóg utrzymywania ptactwa w zamkniętych pomieszczeniach. Pod koniec 2016 r. wstawienia piskląt do produkcji brojlerów były już niższe niż rok wcześniej, co jest sygnałem spowolnienia wzrostu unijnej produkcji drobiu w 2017 r. i 2018 r. (+0,7% i +0,8%).

W 2016 r. unijna konsumpcja drobiu wzrosła o 3,8% do 13,8 mln ton tj. do 26,9 kg na jednego mieszkańca z uwagi na niskie ceny i obfitą podaż. Komisja przewiduje, że spożycie drobiu w UE w 2017 r. zwiększy się już tylko o 0,7% do 13,9, czyli przeciętnie do 27,1 kg na jednego mieszkańca. Skala wzrostu spożycia będzie niższa niż w poprzednich latach, ponieważ rynek staje się coraz bardziej nasycony. Konkurencyjność cenowa w porównaniu z mięsem czerwonym oraz wzrost produkcji będą jednak nadal faworyzowały mięso drobiu.

W całym 2016 r. ceny kurcząt brojlerów w UE były relatywnie niskie i oscylowały poniżej poziomu 185 EUR/100 kg. Notowania spadały sukcesywnie od maja do ok. 174 EUR/100 kg w listopadzie ubiegłego roku z uwagi na obfitą podaż i były o 8% niższe od tych z 2015 r. Jedynie w grudniu zanotowano nieznaczny wzrost. Niższe ceny przyczyniły się do poprawy konkurencyjności unijnego drobiu na rynkach zagranicznych. Przewaga komparatywna nad Brazylią nie była jednak możliwa, ponieważ ceny produktów brazylijskich oscylowały w drugiej połowie 2016 r. wokół 120 EUR/100 kg.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 812) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH