Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

UOKiK przyjrzy się działaniom przetwórców wieprzowiny

  • Autor: www.portalspozywczy.pl / MRiRW
  • Data: 24-11-2015, 19:23
UOKiK przyjrzy się działaniom przetwórców wieprzowiny
Podsekretarz stanu Jacek Bogucki podczas spotkania w ministerstwie (fot. MRiRW)

Do Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów skierowane zostało pismo o zbadanie zarzutów mówiących o tym, że zakłady przetwórcze wieprzowiny więcej płacą za sprowadzany do produkcji surowiec z zagranicy, niż oferują polskim producentom. Chodzi również o zbadanie, czy nie zostały naruszone warunki konkurencji i czy nie nastąpiła zmowa cenowa - poinformował we wtorek 24 listopada br. minister Jacek Bogucki.

We wtorek w resorcie rolnictwa na prośbę NSZZ RI "Solidarność" odbyły się rozmowy na temat sytuacji na rynku trzody chlewnej. Przewodniczącego Związku Jerzego Chróścikowskiego i przedstawicieli rolników przyjął sekretarz stanu Jacek Bogucki. W rozmowach uczestniczyli również Główny Lekarz Weterynarii oraz pracownicy resortu.

Senator Chróścikowski zwrócił uwagę, że sytuacja jest niepokojąca ze względu na niskie ceny skupu oferowane rolnikom przy jednoczesnym dużym imporcie mięsa wieprzowego na nasz rynek. Członkowie związku, producenci trzody chlewnej podnosili nie tylko kwestie braku opłacalności produkcji, ale także niekorzystną dla nich politykę cenową stosowaną przez zakłady przetwórcze, brak kontraktacji, płacenie wyższych cen dostawcom zagranicznym oraz niższą jakość sprowadzanego surowca. Producenci zwracali uwagę, że wśród odbiorców z państw trzecich polska wieprzowina cieszy się bardzo dobrą opinią ze względu na jej walory smakowe i jakościowe, a tymczasem ceny dla nich spadają, co w połączeniu ze spadkiem pogłowia świń w Polsce wydaje się być bardzo niepokojące.

Minister Jacek Bogucki poinformował, że podejmowane są działania zmierzające do wyjaśnienia zgłaszanych postulatów. Oznajmił także o skierowaniu pisma do Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Dodał również, że odpowiednie służby inspekcyjne zajmą się weryfikacją informacji o gorszej jakości sprowadzanego surowca.

W odniesieniu do działań podejmowanych na unijnym forum, sekretarz stanu Jacek Bogucki poinformował uczestników spotkania o piśmie skierowanym do unijnego komisarza Phila Hogana. W korespondencji podnoszona jest kwestia stabilizacji na rynku wieprzowiny, która w opinii strony polskiej powinna iść w kierunku dopłat do eksportu na rynki trzecie. Zwracana jest też uwaga, że rozdysponowanie mięsa zgromadzonego w wyniku dopłat do prywatnego przechowywaniu również powinno nastąpić z wyłączeniem rynku unijnego.

W trakcie rozmów uzgodniono także, że przyszłym tygodniu odbędzie się wspólne spotkanie producentów i przetwórców, aby wypracować wzajemnie korzystne rozwiązania służące stabilizacji na rynku wieprzowiny.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (6)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • 35 lat w branży 26-11-2015, 09:52:
te zapamiętane z dzieciństwa miały zapach typowy dla niekontrolowanego rozwoju bakterii kałowych itp. Jakość mięsa i jego przetworów było mikrobiologicznie dużo gorsza. Pasze zawierały znacznie więcej mykotoksyn, pestycydów i innego świństwa. Rozumiem że niektórzy mogą to wspominać z sentymentem tak jak wiele innych rzeczy które faktycznie dziś są lepsze ale oszukiwani pamięcią twierdzimy że są gorsze
  • RSD 26-11-2015, 09:50:
zakłady przetwórcze wieprzowiny więcej płacą za sprowadzany do produkcji surowiec z zagranicy, niż oferują polskim producentom.
najczęściej dlatego, że surowce z zagranicy mają wciąż lepszą mięsność, natomiast mamy w Polsce sytuacje spółek córek zagranicznych koncernów i tam może być różnie. Pytanie brzmi czy zachodni koncern może sobie płacić więcej za surowiec, niż polskim rolnikom - wg. mnie, zgodnie z prawem może.
  • RSD 26-11-2015, 09:47:
wegetarianie częściej chorują na raka jelita grubego niż osoby spożywające mięso. Proszę sobie poszukać publikacji naukowych na ten temat

Zobacz wszystkie komentarze (6)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 822) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH