Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

UPEMI poszukuje hodowców do certyfikacji w systemie QAFP

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 19-10-2017, 15:51
UPEMI poszukuje hodowców do certyfikacji w systemie QAFP
Hodowcy Wojciech Pacyna, Dariusz Siewiera i Grzegorz Majchrzak zostali ambasadorami kampanii informacyjno - promocyjnej “Historia pochodzenia jakości”

Hodowcy produkujący w systemie jakości QAFP oraz zainteresowani przystąpieniem do tego systemu spotkali się 19 października w Warszawie podczas konferencji zorganizowanej przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego.

Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEMI realizuje obecnie kampanię informacyjn0-promocyjną "Historia pochodzenia jakości", finansowaną z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

Głównym celem kampanii jest propagowanie wiedzy dotyczącej drogi wytwarzania wysokiej jakości mięsa wieprzowego i wędlin. Nowatorskim rozwiązaniem promocyjnym jest zaproszenie do współpracy, obok aktorów Pawła Królikowskiego i Piotra Machalicy, którzy promowali znak QAFP w przeszłości, trzech hodowców trzody chlewnej certyfikowanych w Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP w charakterze ambasadorów kampanii: Grzegorza Majchrzaka, Wojciecha Pacynę i Dariusza Siewierę. 

Obecnie w systemie QAFP uczestniczy 130 hodowców, którzy w skali roku produkują 33 tys. świń. Do systemu przystąpiło także 30 zakładów, w tym 6 produkujących mięso kulinarne. Ze znakiem QAFP produkowanych jest 160 rodzajów wędlin.

- Producenci świń mają ogromny wpływ na to, po jakie produkty będziemy mogli sięgnąć na sklepowych półkach. Naszym celem jest to, aby polski konsument wiedział co kupuje, co je, realizował swoje potrzeby kulinarne w oparciu o powtarzalność i stabilność, którą mają mu zapewnić świadomi hodowcy. Są to ludzie, którzy wiedzą jak to produkować, jak dbać o dobrostan zwierząt tak, aby jakość była zapewniona na każdym etapie i była uznawana za najwyższą przez przetwórstwo i konsumenta. Chcemy, żeby polski hodowca był chroniony i aby powtarzalność produkcji była stabilizacją dla polskiego przetwórstwa. Nie chcemy kupować mięsa z zewnątrz, a tak się dzisiaj dzieje. Większość dystrybutorów już wie, że polski konsument nie chce bylejakości. Liczy się tylko powtarzalność i jakość, a to gwarantuje znak QAFP - mówił Wiesław Różański, prezes UPEMI.

Następnie głos zabrała Jolanta Ciechomska, kierownik ds. systemu QAFP, która zreferowała działania marketingowe podjęte w 2017 roku przez UPEMI w ramach kampanii "Historia pochodzenia jakości". Były to m.in. sesje zdjęciowe z ambasadorami akcji, materiały wideo, spoty promocyjne emitowane w internecie oraz informacje w mediach branżowych.

O możliwości uzyskania przez hodowcę wsparcia związanego z przystąpieniem do systemów jakości mówił Radosław Niemirski z Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Uzyskanie dofinansowania w wysokości maksymalnie 2 tys. zł netto rocznie możliwe jest maksymalnie przez 5 lat od momentu przystąpienia do systemu. Szczegółowych informacji na ten temat udzielają Oddziały Terenowe KOWR.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • love poland 26-10-2017, 13:08:
Integrity...transparency... then comes quality. First work on the the first 2...quality will follow

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 912) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH