USA odzyskuje meksykański rynek zbytu wieprzowiny
Według ekspertów z amerykańskiej federacji eksporterów mięsa (USMEF), do końca czerwca br. wolumen eksportu wieprzowiny z USA do Meksyku powróci do poziomu sprzed kryzysu wywołanego wirusem nowej grypy H1N1 (zwanej potocznie „świńską") - podaje FAMMU/FAPA.
W ciągu pierwszych czterech miesięcy tego roku, Meksyk był czołowym odbiorcą mięsa wieprzowego z USA, lecz obawy związane z wirusem grypy spowodowały znaczne ograniczenie popytu i eksportu z USA. W kwietniu 2009 r. eksport amerykańskiej wieprzowiny był o 10 proc. niższy niż przed rokiem.
Eksperci z USMEF przeprowadzili ankietę, która wskazuje na coraz większą świadomość meksykańskich konsumentów, że spożywanie wieprzowiny nie grozi zarażeniem wirusem grypy. Podaż mięsa wieprzowego w Meksyku przewyższa jednak obecnie popyt, a ceny są bardzo niskie. Amerykanie przeprowadzają w meksykańskich supermarketach akcje promocyjne, które mają na celu ożywienie popytu na wieprzowinę. Meksyk importuje 35% krajowego spożycia tego gatunku mięsa, a głównym dostawcą są USA.

KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!