Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

VII FRSiH: W branży mięsnej trzeba mieć determinację

Ostatnie miesiące stanowiły kolejny trudny test dla branży mięsnej. Wykrycie ASF w Polsce i związane z tym zamknięcie ważnych rynków eksportowych odbija się wyraźnie na wynikach firm związanych z sektorem wieprzowiny. Tymczasem eksporterzy wołowiny tracą na zakazie uboju rytualnego. Mimo niesprzyjających warunków, część zakładów wciąż dynamicznie się rozwija - wynika z debaty "Sektor mięsny w Polsce - czas stagnacji czy cisza przed inwestycyjną burzą?" na VII Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2014.

VII FRSiH: W branży mięsnej trzeba mieć determinację
Od lewej: Tomasz Łączyński, prezes ZM Pekpol Ostrołęka; Halina Osińska, dyrektor generalny Pini Polonia; Jerzy Wierzbicki, prezes PZPBM; Krzysztof Woźnica, prezes zarządu Zakładów Mięsnych Silesia; Łukasz Rawa, dziennikarz portalspozywczy.pl

Halina Osińska, dyrektor generalny Pini Polonia rozpoczęła dyskusję przedstawieniem obecnej sytuacji na rynku wieprzowiny. - Afrykański Pomór Świń sprawia, że w sektorze wieprzowiny mamy teraz do czynienia z sytuacją bardzo trudną i niestandardową. Odczuwają to w przede wszystkim eksporterzy mięsa, ale pośrednio problem dotyka wszystkich uczestników rynku. Będąc w tak ciężkim położeniu, trzeba mieć dużo determinacji, aby przeprowadzać nowe inwestycje - powiedziała Osińska. - Jednak nasza firma w ostatnim czasie inwestuje w budowę nowego zakładu przetwórstwa mięsnego. U podstaw tej inwestycji leży troska o los hodowców żywca wieprzowego. Gdybyśmy zapytali dzisiaj rolnika dostarczającego nam polskie mięso, jakie są jego plany na najbliższe miesiące, to zapewniam, że trudno byłoby uzyskać jednoznaczną odpowiedź. Właściwie, można powiedzieć, że odpowiedź na to pytanie jest w naszych rękach - podkreśliła.

Przypomniała, że w bieżącym roku eksporterzy wieprzowiny stracili szereg bardzo istotnych rynków zagranicznych, takich jak Chiny, Japonia i Korea. - Mimo to, w naszym zakładzie kontynuujemy wysoki poziom uboju, na poziomie 15 tys. świń dziennie, co w obecnych realiach biznesowych jest ogromnie dużym wyzwaniem - zaznaczyła dyrektor Pini Polonia. - Wciąż połowę naszej produkcji wysyłamy za granicę. Udaje nam się to osiągnąć dzięki zmianie kierunków eksportu. Obecnie koncentrujemy się na Ameryce, Kanadzie, Hongkongu, Ukrainie i całej Europie. Niemniej, cały czas liczymy, że już niedługo będziemy znów mogli wysyłać towar na rynki, które płacą godziwą cenę za polskie mięso - dodała.

W sektorze wołowiny największym problemem jest zakaz przeprowadzania uboju rytualnego bez oszałamiania. - Od dwóch lat ubój bez ogłuszania jest w Polsce nielegalny, chociaż w większości krajów europejskich jest on dozwolony. Ostatnio Litwa zmieniła swoje prawo, wprowadzając zgodę na ten rodzaj uboju. Skutki zakazu są bardzo dotkliwe dla polskich eksporterów. Notujemy właśnie 8 proc. spadek cen wołowiny rok do roku, mimo że w Europie ceny są stabilne - tłumaczył Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.

więcej informacji:

Krzysztof Woźnica RSS ALERT    /    Tomasz Łączyński RSS ALERT    /    Jerzy Wierzbicki RSS ALERT    /    Halina Osińska RSS ALERT    /    Pini Polonia RSS ALERT    /    PZPBM RSS ALERT    /    ZM Silesia RSS ALERT    /    Pekpol RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT    /    inwestycje w branży mięsnej RSS ALERT    /    ubój rytualny RSS ALERT    /    VII Forum Rynku Spożywczego i Handlu RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • korusiu 2014-10-16 17:33:20
    Moderator: komentarz został usunięty ze względu na naruszenie zasad forum. Prosimy o zachowanie kultury dyskusji.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.234.214.179
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.