Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W 2010 r. ceny mięsa będą spadać

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 30-12-2009, 13:27
W 2010 r. ceny mięsa będą spadać

W połowie bieżącego roku ceny detaliczne wieprzowiny osiągnęły rekordowy poziom. Obecnie ceny szybko spadają. Oczekujemy, że ten trend utrzyma się jeszcze przez okres od jednego do trzech miesięcy, i generalnie w przyszłym roku ceny wieprzowiny przez większą część roku będą kształtować się na poziomach niższych niż w analogicznych miesiącach w roku bieżącym - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Izabela Dąbrowska-Kasiewicz, główny specjalista ds. analiz rynków rolnych BGŻ.

Na sytuację tę wpłynie wzrost pogłowia trzody chlewnej w Polsce i w UE oraz oczekiwany niższy kurs euro wobec złotego. - Ważnym czynnikiem niepewności jest kształtowanie się kursu dolara wobec euro. Mocne euro oznacza trudności w eksporcie unijnej wieprzowiny na rynki krajów trzecich - mówi Izabela Dąbrowska-Kasiewicz. - Na koniec 2010 r. ceny detaliczne wieprzowiny mogą być zbliżone do cen obserwowanych w grudniu 2009 roku - dodaje.

W bieżącym roku bardzo wysokie były również ceny mięsa drobiowego. - Natomiast oczekiwany wzrost produkcji drobiu w reakcji na poprawę opłacalności oraz spadek cen innych gatunków mięsa oraz cen pasz prawdopodobnie będzie oznaczał spadek cen skupu drobiu w najbliższym okresie - ocenia główny specjalista ds. analiz rynków rolnych BGŻ. - Jednak dostosowania po stronie podaży na tym rynku są bardzo szybkie więc nie wykluczone, że już w II kwartale po możliwym spadku produkcji ceny drobiu znów zaczną rosnąć. Nie ma jednak obecnie podstaw aby oczekiwać, że ceny osiągną poziomy zbliżone do tych obserwowanych w bieżącym roku. Generalnie podobnie jak w przypadku cen wieprzowiny, roczna dynamika ceny drobiu będzie ujemna. Jednak na koniec roku spadek cen w relacji rocznej będzie niewielki (ok. 0-5 proc.) - na tym rynku jednak bardzo trudno o wiarygodną prognozę - zaznacza.

Oczekujemy, że koniunktura dla polskich eksporterów bydła i wołowiny na rynek wspólnotowy wciąż będzie dosyć dobra. - Jednak ceny na rynku krajowym nie będą już tak wysokie jak w połowie bieżącego roku - uważa Izabela Dąbrowska-Kasiewicz. - Wpłynie na to umocnienie się złotego, spadające ceny wołowiny oraz innych gatunków mięsa w UE i w Polsce. Pomimo oczekiwanych obniżek cen, w horyzoncie prognozy wciąż bydło i wołowina będą droższe niż w poprzednich latach - podsumowuje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 746) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH