REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

W 2013 roku w Polsce wyprodukowano 10 mld jaj

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 09-04-2014, 10:11
W 2013 roku w Polsce wyprodukowano 10 mld jaj

W Polsce hoduje się ponad 40 milionów kur. Niestety, większość z nich, mimo zmian dotyczących hodowli oraz oznaczeń, nadal trzymana jest w klatkach. Od 2012 r. zgodnie z przepisami Unii Europejskiej klatki, w których trzymane są kury muszą być większe, wyposażone w poidło, grzędę i drapaki. Produkcja jaj kurzych w Polsce w 2013 r. wyniosła ponad 10,0 mld sztuk, przy czym jaj spożywczych wyprodukowano 9,0 mld sztuk, a jaj wylęgowych 1,0 mld sztuk - informuje Klub Gaja.

REKLAMA

Klub Gaja zachęca konsumentów do kupowania jaj z numerem 0 oraz 1. To gwarancja, że jajka pochodziły od kur, których dobrostan oraz naturalne zachowania zostały poszanowane.

Najpopularniejszym w Polsce typem jaj są jajka pochodzące z chowu klatkowego (jaja oznaczone numerem 3), gdzie ptaki nie mają dostępu do wolnego wybiegu. Jaja oznaczone numerem 2 pochodzą z chowu ściółkowego, gdzie kury trzymane są wewnątrz budynku, w maksymalnej gęstości 25 ptaków na metr kwadratowy.

Numer 1 na skorupce jaja, oznacza, że kury mają stały dostęp w ciągu dnia do wybiegu na świeżym powietrzu, zwykle pokrytego roślinnością. Mają możliwość swobodnego poruszania się, grzędowania, kąpieli piaskowych oraz wykazywania innych naturalnych zachowań. Kury oprócz pokarmu, który zdobywają same mają dostęp do paszy, ziaren oraz zieleniny.

Jajka z numerem 0 natomiast, pochodzą z chowu ekologicznego, od kur trzymanych w warunkach naturalnych, ze swobodnym wyjściem na zewnątrz. Ich nośność nie jest stymulowana sztucznie, mają zróżnicowaną paszę posiadającą certyfikat ekologiczny, żywią się również tym, co znajdą na wybiegu.

Klub Gaja, jako pierwszy w Polsce (2005 r.) podjął szeroką akcję informacyjną dot. ferm kurzych i oznakowań jaj odpowiadających warunkom, w których trzymane są zwierzęta. Pionierskim przedsięwzięciem był polsko - czesko - słowacko - węgierski projekt badawczy na temat sprzedaży jaj w dużych sieciach handlowych we wszystkich czterech krajach, zakończony raportem Kupuj jajka z głową. W 2012 r. w wyniku działań wielu europejskich organizacji pro zwierzęcych, w tym Eurogrup for Animals, do którego należał Klub Gaja, Unia Europejska znowelizowała przepisy dotyczące hodowli kur niosek, nakładając na przedsiębiorców wymóg większych i lepiej wyposażonych klatek.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Zocha 12-04-2014, 18:52:
Każdy członek klubu GAJA niechaj dba o swoje jaja!
  • Kubuś 09-04-2014, 11:37:
Kury mają nośność? W tonach? Ogólnie artykuł pełen bzdur. Zwlaszcza polecam fragment o zjadaniu tego, co ekologiczne kury znajdą na wybiegu. Smacznego!

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (29 272) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH