Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W 2016 r. wyhamował polski eksport jaj spożywczych

  • Autor: KIPDiP
  • Data: 05-04-2017, 11:59
W 2016 r. wyhamował polski eksport jaj spożywczych
fot. shutterstock

W 2016 r.  nastąpiło wyhamowanie polskiego eksportu jaj spożywczych, który był zaledwie o 1 proc. wyższy niż w roku 2015 i wyniósł 230 544 tony. Porównując ubiegłoroczny wynik do 13 proc. dynamiki w 2015 r., osłabienie eksportu jest tym bardziej widoczne. Spadek sprzedaży zagranicznej zauważalny był już od połowy roku także na rynku unijnym  w wymianie handlowej z krajami trzecimi - informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.

KIPDiP wskazuje, że w ostatnich latach rosło znaczenie eksportu w zagospodarowywaniu krajowej produkcji jaj konsumpcyjnych. Udział eksportu w produkcji osiągnął poziom 35%-40%. Analiza wyników sprzedaży zagranicznej jaj spożywczych w latach 2008-2015 wskazuje, że roczna dynamika oscylowała w przedziale od 9% do 18%, a ujemny wynik dla eksportu zarejestrowano tylko w roku 2014 (-7%).

Po pierwszych miesiącach 2016 r., zwłaszcza po wysokim 57% i 40% wzroście eksportu  w styczniu i lutym r/r, przewidywano bardziej optymistyczne tendencje w handlu zagranicznym. Jednak, w ostatnich sześciu miesiącach 2016 r.  sprzedaż jaj była o 17% niższa w porównaniu do pierwszego półrocza, jak również o 14% niższa  w zestawieniu do II półrocza 2015 r.

Dane za drugie półrocze ubiegłego roku potwierdziły scenariusz bardziej pesymistyczny niż zakładano. Wolumen eksportu w dwóch ostatnich kwartałach roku był na zbliżonym poziomie – około 52,4 tys. ton i  w zestawieniu do wielkości sprzedaży w I i II kwartale, jego poziom był gorszy o 10% i 8%. Warto także wskazać, że sprzedaż w III i IV kwartale ubiegłego roku była niższa odpowiednio o 12% i 16% w odniesieniu do analogicznego okresu 2015 r. Wyraźne spowolnienie eksportu nastąpiło od lipca 2016 r. Analiza porównawcza do 2015 r. potwierdza, że od września do grudnia  2016 r. miesięczne wielkości eksportu były niższe r/r odpowiednio o: 16%, 12%, 20%  i 15%.

- Trudno jednoznacznie wskazać na przyczyny spadku eksportu jaj spożywczych z Polski w 2016 roku. Z pewnością nie wpłynęła na to sytuacja epizootyczna związana z pojawieniem się wirusa wysoce zjadliwej grypy ptaków H5N8 w stadach drobiu na początku grudnia 2016 r.  Można założyć, że przyczyniły się do tego kłopoty kilku dużych  producentów jaj spożywczych, spowodowane występowaniem salmonelli w stadach towarowych kur nieśnych – mówi Katarzyna Gawrońska, główny specjalista Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

Gawrońska zauważa, że warto jednak uwzględnić inne przyczyny natury strukturalnej, np. zwiększony popyt krajowy czy wysoka cena jaj na rynku krajowym. Wskazane czynniki wykazują zbieżność  z postępującym spadkiem wolumenu wywozu pod koniec ubiegłego roku. 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 912) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH