Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W I półroczu 2009 eksport wieprzowiny z Polski wyniósł ok. 77 tys. ton

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 04-09-2009, 14:52
W I półroczu 2009 eksport wieprzowiny z Polski wyniósł ok. 77 tys. ton

W I połowie 2009 roku saldo polskiej wymiany handlowej mięsem oraz podrobami (czerwonym i drobiowym), żywcem, a także przetworami mięsnymi, tłuszczami i mączkami zwierzęcymi było dodatnie i wyniosło 407,4 mln euro - podaje FAMMU/FAPA.

Ujemny bilans handlowy odnotowano w przypadku mięsa czerwonego i podrobów, na poziomie -15,8 mln euro. Na niekorzystny wynik salda w tej grupie towarowej wpłynął znaczny import mięsa wieprzowego, którego sprowadzono 243,5 tys. ton za 435,3 mln euro. W omawianym okresie eksport wieprzowiny z Polski wyniósł około 77 tys. ton, a jego wartość ukształtowała się na poziomie 140,1 mln euro.

W I połowie 2009 roku Polska wyeksportowała także 103,5 tys. ton świeżego lub chłodzonego mięsa wołowego o wartości 272,6 mln euro oraz 13,4 tys. ton mrożonej wołowiny o wartości około 36 mln euro. Saldo wymiany handlowej żywymi zwierzętami było dodatnie, ale obniżyło się w stosunku do I półrocza 2008 roku o około 11,6 mln euro do 36,1 mln euro.

W handlu bydłem utrzymała się spadkowa tendencja w eksporcie. W I połowie 2009 roku wyeksportowano żywiec wołowy o wartości 57,6 mln euro, tj. o 5 proc. mniejszej niż w I połowie 2008 roku. W przypadku żywca wieprzowego wartość eksportu zwiększyła się o 8,5 proc. do 30,6 mln euro. Żywiec wieprzowy trafiał przede wszystkim do Rosji oraz na Litwę, a także na Ukrainę i do Rumunii, a ponadto na Węgry i na Łotwę.

W imporcie zwierząt największe znaczenie miał żywiec wieprzowy oraz drób. W I połowie 2009 roku sprowadzono do Polski świnie o wartości 55,3 mln euro, tj. dwukrotnie większej niż przed rokiem. Wartość importu drobiu obniżyła się o ponad 23 proc. do 23,1 mln euro. Żywiec wieprzowy był przywożony do Polski głównie z Holandii, Niemiec i Danii. W I połowie 2009 roku Polska wyeksportowała łącznie 67,4 tys. ton przetworów mięsnych, tj. o 6,5 proc. większej niż w I połowie 2008 roku. Wartość eksportu tych towarów zwiększyła się o ponad 3 proc. do około 186 mln euro.

W omawianym okresie wyeksportowano z Polski 17,4 tys. ton kiełbas o wartości 43,2 mln euro. Kiełbasy eksportowano głównie na Litwę, do Wielkiej Brytanii, do Niemiec i do Danii, a ponadto do Czech i na Słowację. W omawianym okresie import przetworów do Polski wyniósł 9,9 tys. ton i był o 2,5 proc. większy niż w I połowie 2008 roku. Wartość tego importu zwiększyła się o ponad 6 proc. do 33,2 mln euro.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 516) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH