Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W maju spadł indeks cen mięsa FAO

  • Autor: BGŻ
  • Data: 16-06-2015, 15:46

W maju indeks cen mięsa FAO obniżył się o 1% wobec kwietnia br. W rezultacie osiągnął poziom 171 punktów. Obniżka ta wynika w dużej mierze z niższych cen eksportowych ze Stanów Zjednoczonych. Kształtowanie się tych cen ma duży wpływ na indeks, gdyż kraj ten jest jednym z największych eksporterów mięsa na świecie - informują analitycy Banku BGŻ.

Na rynku światowym obserwowaliśmy również niewielkie spadki cen wołowiny oraz mięsa owczego. Natomiast ceny drobiu i wieprzowiny utrzymały się na stabilnym poziomie. W przypadku mięsa drobiowego duży wpływ na ceny miało pojawienie się ognisk ptasiej grypy w Stanach Zjednoczonych i związanych z tym ograniczeń w imporcie drobiu i mięsa drobiowego pochodzących z tego kraju. Ceny wieprzowiny po spadkach notowanych od czerwca 2014 r. utrzymują się obecnie na stabilnym poziomie. Duży wpływ na to ma stabilizacja obserwowana w UE, która jest największym eksporterem mięsa a rynek światowy.  

 Na rynku indorów ceny żywca od roku utrzymują się na stabilnym poziomie. W okresie od pierwszego tygodnia czerwca 2014 do pierwszego tygodnia czerwca 2015 r. ceny wahały się w wąskim przedziale 5,90-6,14 zł/kg. Według danych MRiRW w tygodniu 1-7.06.2015 płacono przeciętnie 5,99 zł/kg za kg indorów. Obecna cena kształtuje się na dokładnie tym samym poziomie co przed rokiem. Stabilizacja cen na rynku indyków jest o tyle ciekawa, że w tym samym czasie obserwowaliśmy również wyraźne obniżki cen trzody chlewnej oraz kurcząt brojlerów. Dla zobrazowania, relacja cen indorów do cen kurcząt brojlerów w tygodniu 1-7.06.2015 była na poziomie 1,71, wobec 1,58 w analogicznym okresie rok wcześniej. Podobna sytuacja występuje w przypadku trzody chlewnej, dla której ta relacja wynosi 0,80 obecnie, wobec 0,74 w roku poprzednim. Widzimy zatem wyraźnie, że obecnie żywiec indyczy jest drogi w relacji do innych gatunków mięsa niż miało to miejsce przed rokiem.

W tym samym czasie obserwowaliśmy obniżki cen pasz. Według danych MRiRW w kwietniu za tonę paszy grower/finisher w kwietniu trzeba wyło zapłacić ok. 1361 zł, tj. o 81 zł (5,6\%) mniej niż przed rokiem. Wyraźny trend spadkowy obserwujemy już od sierpnia 2014 r., w rezultacie w okresie dziewięciu miesięcy ceny pasz grower/finisher obniżyły się o 6% (90zł).

Obecna sytuacja na rynku jest stosunkowo korzystna dla producentów żywca indyczego. Relacja kg żywca do paszy grower/finisher do ceny żywca kształtuje się na poziomie 4,34, wobec 3,92 w analogicznym okresie rok wcześniej. Podobnie wygląda porównanie w okresie pierwszych czterech miesięcy br., kiedy ta relacja była na poziomie 4,27, wobec 3,90 w analizowanym okresie w 2014 r. Wskazuje to na stosunkowo dobre wyniki podmiotów zajmujących się produkcją żywca indyczego.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 780) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH