Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W marcu podrożały kurczęta i trzoda chlewna

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 13-04-2010, 11:38
W marcu podrożały kurczęta i trzoda chlewna

Według danych MRiRW w marcu drugi miesiąc z rzędu rosły ceny kurcząt. Wzrosła również po raz pierwszy od siedmiu miesięcy przeciętna cena zakupu trzody chlewnej. Nadal taniały jednak indyki - ich cena ostatni raz wzrosła w czerwcu 2009 roku. W marcu, po czterech miesiącach wzrostów, dosyć znacznie potaniało również bydło.

Ceny zakupu kurcząt osiągnęły najniższy poziom w styczniu br. i od tego czasu generalnie rosną. W połowie stycznia za kilogram żywca zakłady płaciły przeciętnie 2,84 PLN, podczas gdy w Wielkim Tygodniu 3,18 PLN. Przeciętna cena w marcu (1.03-4.04) wyniosła 3,11 PLN/kg i była wyższa o 4 proc. niż w lutym, ale jednocześnie o 10 proc. niższa niż w marcu ubiegłego roku. Na wzrost cen w dwóch ostatnich miesiącach wpłynęła prawdopodobnie niższa podaż kurcząt, lecz brak jeszcze oficjalnych danych, które mogłyby to potwierdzić.

Na rynku indyków ceny spadają praktycznie od czerwca ub.r. - jedynie w październiku cena nie zmieniła się. W rezultacie, o ile w czerwcu ub.r. za kilogram indyków płacono 5,31 PLN, to w marcu br. już tylko 4,33 PLN. Wydaje się jednak, że spadki cen wyhamowują. Cena w marcu obniżyła się już tylko o 0,2 proc. W wyniku długotrwałych spadków, w relacji rocznej obniżka wyniosła 8 proc. W tym samym czasie potaniały również pasze dla indyków, ale w mniejszym stopniu, dlatego opłacalność tego kierunku jest niższa niż przed rokiem.

W marcu po siedmiu miesiącach spadków wzrosła cena zakupu trzody chlewnej. Wzrost jednak nie był duży - cena na poziomie 3,71 PLN/kg była o 1,6 proc. wyższa niż w lutym i na tym samym poziomie co w styczniu. W ubiegłym roku w tym okresie ceny były wysokie, dlatego spadek w relacji rocznej jest znaczący i wynosi 18 proc. Podobnie jak w przypadku indyków opłacalność chowu trzody jest niższa niż rok temu.

Po okresie wyjątkowo wysokich cen zakupu bydła w pierwszych dwóch miesiącach bieżącego roku, w marcu przeciętna cena kilograma żywca spadła o 7 proc. z 4,92 PLN w lutym do 4,57 PLN w marcu. Najszybciej w marcu taniały buhaje i buhajki (młode byki) oraz jałówki; krowy potaniały w minimalnym stopniu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 889) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH