Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

W Polsce spada opłacalność produkcji trzody chlewnej. Sytuacja na rynku "bardzo zła"

Według resortu rolnictwa, wysokie ceny zbóż zmniejszyły opłacalność produkcji trzody chlewnej. Powodem jest duże rozdrobnienie produkcji i wyższe niż w innych krajach unijnych koszty chowu trzody - uważa wiceminister rolnictwa Tadeusz Nalewajk.

W Polsce spada opłacalność produkcji trzody chlewnej. Sytuacja na rynku

Autor: PAP
Data: 01-12-2010, 21:49

Zdaniem wiceministra, trzeba się zastanowić, jak ustabilizować rynek wieprzowiny. Od lat bowiem zdarzają się świńskie "górki" i "dołki"; są lata, w których na chowie świń można bardzo dobrze zarobić, a w innych latach - sporo stracić.

W październiku średnia cena żywca wieprzowego wynosiła 3,8 zł za kg, czyli o była o ok. 8 proc. niższa niż rok wcześniej. Według przewidywań ekspertów działających przy Agencji Rynku Rolnego, średnia cena skupu trzody do końca marca 2011 r. utrzyma się na poziomie 3,8-4,0 zł/kg.

Trzeba zwiększyć popyt na mięso, a nie jest to łatwe, gdyż zmieniły się preferencje konsumentów, jemy mniej wieprzowiny, więcej drobiu - mówił Nalewajk. Od 2000 r. do 2009 r. spożycie wieprzowiny wzrosło z 39 do 42,5 kg na osobę. W tym samym czasie konsumpcja drobiu zwiększyła się z 14,7 do 25,0 kg na osobę.

Polska, która jeszcze w 2007 roku była eksporterem mięsa, obecnie więcej kupuje go za granicą niż wywozi. Według danych ministerstwa rolnictwa, w pierwszych ośmiu miesiącach tego roku przywieziono do Polski ponad 368 tys. ton wieprzowiny, podczas gdy eksport wyniósł 273 tys. ton. Polska kupuje mięso w krajach UE, głównie w Niemczech i Danii.

W opinii hodowcy trzody, przedstawiciela Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej Jerzego Salitry, sytuacja na rynku wieprzowiny jest "bardzo zła". "Cena trzody jest niska, w skupie za świnię rolnicy dostają 3,5 zł za kilogram żywca" - tłumaczył. Jego zdaniem, koszt produkcji żywca kształtuje się obecnie na poziomie 6 zł/kg. "Produkujemy z bardzo dużą stratą, nie inwestując w swoje gospodarstwa, nie odkładając gotówki" - powiedział Salitra.

Według niego, rolnicy tracą na tym, że zbyt wolno łączą się w grupy producenckie. Grupy rolników mogłyby dostarczać większe ilości mięsa, ale także wspólnie negocjować ceny z zakładami przetwórczymi. Teraz jest tak, że to zakłady dyktują ceny, a rolnicy muszą je akceptować - tłumaczył.

Producenci trzody liczyli, że do zwiększania popytu przyczyni się fundusz promocji i wzrośnie sprzedaż wieprzowiny. Salitra dodał, że obecnie polscy hodowcy płacą na ten fundusz, natomiast nie płacą firmy sprowadzające mięso z zagranicy.

Według GUS, produkcja wieprzowiny w 2009 r. wyniosła 2,2 mln t (wagi żywej) i była o 11 proc. niższa niż w 2008 r. Od 2010 produkcja tego mięsa rośnie. Eksperci szacują, że może ona w tym roku wynieść 2 mln 275 tys. ton, czyli o 3 proc. więcej niż w poprzednim roku. Ocenia się, że w I połowie 2011 podaż wieprzowiny nadal będzie wysoka.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Tadeusz Nalewajk RSS ALERT    /    Jerzy Salitra RSS ALERT    /    wieprzowina RSS ALERT

KOMENTARZE (7)

  • MG 2010-12-02 07:40:27
    A to skalkulował sobie: W opinii hodowcy trzody, przedstawiciela Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej Jerzego Salitry, sytuacja na rynku wieprzowiny jest \"bardzo zła\". \"Cena trzody jest niska, w skupie za świnię rolnicy dostają 3,5 zł za kilogram żywca\" - tłumaczył. Jego zdaniem, koszt produkcji żywca kształtuje się obecnie na poziomie 6 zł/kg.
  • cinek 2010-12-02 20:34:59
    no dokładnie - czyli do 1 kg dokładają średnio 2,5 zł czyli do tucznika o wadze 100 kg - 250 zł stado 1000 szt ( powiedzmy ze mówimy o średnim hodowcy) - dokłada do rzutu 250 TYS zł !!!!!!!!!!!! mam jedno pytanie - skąd mają kasę na to dokładanie - też pójdę pozbierać :)
  • Marcin 2010-12-03 09:40:01
    \"Quo Vadis, Domine\" , Czytając ten artykuł nie mogę wyjść z podziwu , i zarazem z przerażania do czego człowiek jest zdolny.Aspekt ekonomiczny i nic poza tym . Może jednak warto uszanować pracę rolnika , przetwórcy i zapłacić za mięso prawdziwe pieniądze. Wtedy będziemy mieli gwarancję że na nasz stół trafia produkt zdrowy wysokiej jakości . A w obecnej chwili co wytwórca jest nam w stanie zaoferować??? Mięso ze świni karmionej najgorszą i najtańszą paszą , mięso zalane chemią i antybiotykami , aby nic się nie zmarnowało??? To jest jakaś farsa , z jednej strony tniemy koszty i robimy wszystko aby produkcja mięsa była coraz tańsza a z drugiej strony wyrzucamy na śmieci coraz większe ilości przetworzonego mięsa w postaci wędlin , kiełbas itp : Jeżeli ktoś zapłaciłby za szynkę 50 zł /kg, na pewno nie wywaliłby jej na śmieci .
  • p.g. 2010-12-03 10:36:22
    W całej rozciągłości popieram bardzo dobry komentarz Marcina. Pan minister chyba zdaje sobie sprawę, że już w niedalekiej przyszłości wymóg produkcji bezpiecznej wieprzowiny stanie się faktem. Z praktyki wiadomo, że na każym etapie hodowli i chowu olbrzymią rolę odgrywa zasada \"pańskie oko konia tuczy\". Tak więc tylko tucznik z drobnych form produkcji może gwarantować bezpieczny surowiec na rynku w postaci żywca. Bezpieczna wieprzowina wywodzi się ze zdrowego stada, dla którego wprowadzono elementy dobrostanu.
  • jasiu 2010-12-03 10:53:37
    Panie Boże zapłac za mądre słowa panie Marcinie

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.227.233.6
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.