Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W Polsce spada opłacalność produkcji trzody chlewnej. Sytuacja na rynku "bardzo zła"

  • Autor: PAP
  • Data: 01-12-2010, 21:49
W Polsce spada opłacalność produkcji trzody chlewnej. Sytuacja na rynku

Według resortu rolnictwa, wysokie ceny zbóż zmniejszyły opłacalność produkcji trzody chlewnej. Powodem jest duże rozdrobnienie produkcji i wyższe niż w innych krajach unijnych koszty chowu trzody - uważa wiceminister rolnictwa Tadeusz Nalewajk.

Zdaniem wiceministra, trzeba się zastanowić, jak ustabilizować rynek wieprzowiny. Od lat bowiem zdarzają się świńskie "górki" i "dołki"; są lata, w których na chowie świń można bardzo dobrze zarobić, a w innych latach - sporo stracić.

W październiku średnia cena żywca wieprzowego wynosiła 3,8 zł za kg, czyli o była o ok. 8 proc. niższa niż rok wcześniej. Według przewidywań ekspertów działających przy Agencji Rynku Rolnego, średnia cena skupu trzody do końca marca 2011 r. utrzyma się na poziomie 3,8-4,0 zł/kg.

Trzeba zwiększyć popyt na mięso, a nie jest to łatwe, gdyż zmieniły się preferencje konsumentów, jemy mniej wieprzowiny, więcej drobiu - mówił Nalewajk. Od 2000 r. do 2009 r. spożycie wieprzowiny wzrosło z 39 do 42,5 kg na osobę. W tym samym czasie konsumpcja drobiu zwiększyła się z 14,7 do 25,0 kg na osobę.

Polska, która jeszcze w 2007 roku była eksporterem mięsa, obecnie więcej kupuje go za granicą niż wywozi. Według danych ministerstwa rolnictwa, w pierwszych ośmiu miesiącach tego roku przywieziono do Polski ponad 368 tys. ton wieprzowiny, podczas gdy eksport wyniósł 273 tys. ton. Polska kupuje mięso w krajach UE, głównie w Niemczech i Danii.

W opinii hodowcy trzody, przedstawiciela Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej Jerzego Salitry, sytuacja na rynku wieprzowiny jest "bardzo zła". "Cena trzody jest niska, w skupie za świnię rolnicy dostają 3,5 zł za kilogram żywca" - tłumaczył. Jego zdaniem, koszt produkcji żywca kształtuje się obecnie na poziomie 6 zł/kg. "Produkujemy z bardzo dużą stratą, nie inwestując w swoje gospodarstwa, nie odkładając gotówki" - powiedział Salitra.

Według niego, rolnicy tracą na tym, że zbyt wolno łączą się w grupy producenckie. Grupy rolników mogłyby dostarczać większe ilości mięsa, ale także wspólnie negocjować ceny z zakładami przetwórczymi. Teraz jest tak, że to zakłady dyktują ceny, a rolnicy muszą je akceptować - tłumaczył.

Producenci trzody liczyli, że do zwiększania popytu przyczyni się fundusz promocji i wzrośnie sprzedaż wieprzowiny. Salitra dodał, że obecnie polscy hodowcy płacą na ten fundusz, natomiast nie płacą firmy sprowadzające mięso z zagranicy.

Według GUS, produkcja wieprzowiny w 2009 r. wyniosła 2,2 mln t (wagi żywej) i była o 11 proc. niższa niż w 2008 r. Od 2010 produkcja tego mięsa rośnie. Eksperci szacują, że może ona w tym roku wynieść 2 mln 275 tys. ton, czyli o 3 proc. więcej niż w poprzednim roku. Ocenia się, że w I połowie 2011 podaż wieprzowiny nadal będzie wysoka.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (7)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • n.m.prawdziwy rolnik 10-12-2010, 19:00:
Ludzie o czym wy gadacie i jakie macie pojęcie o opłacalności chowu trzody!!!Chyba ani jeden z Was nie jest rolnikiem!!! Sytuacja jest tragiczna, 15 lat temu była taka sama cena za kilogram żywca co teraz,a litr oleju napędowego kosztował około 2 zł.Nie mówiąc już o nawozach i cenach pasz potrzebnych do produkcji rolnej!!! Dlaczego ceny w sklepach mięsnych wciąż rosną chociaż ceny za trzodę są coraz niższe ,kto spija tą śmietankę ? Na pewno nie rolnik!!!Jak tak dalej pójdzie to za parę lat będziemy nie 100 ale 200 lat za murzynami nie obrażając Ich. Koszt wyprodukowania kilograma trzody chlewnej na poziomie 6zł.jest trochę przesadzony ,ale jeśli trzeba kupić prosięta to 4 zł. murowane,a gdzie zysk??? Nie ma!!! Gdyby nie dopłaty bezpośrednie to rolnik nie miał by co włożyć do garnka nie mówiąc już o modernizacji gospodarstwa bo przy tej koniunkturze jaka teraz jest to nie wystarczy nawet aby sobie o tym pomarzyć .Należę do zrzeszenia producentów rolnych i gadkę o możliwości negocjacji ceny z zakładami przetwórczymi można sobie włożyć między bajki chociaż sprzedajemy około 2000 sztuk tygodniowo.Życzę miłego dnia i najpierw przeżycia tego na żywo i na własnej skórze a póżniej dopiero wypowiadania się na temat opłacalności chowu trzody chlewnej!!!
  • chodowca 05-12-2010, 19:11:
Jak przeglądam cenniki zakładów mięsnych w necie to w tym roku widziałem już niższe ceny o jakieś 30 gr/kg ale nie było tragedii. Na terenie warm-maz. są te ceny wyźsze w skupie ale daleki jestem od takiego tragizowania. Ktoś powie, że wtedy były niższe ceny zbóż i pasz. Tak, ale zboża jest w kraju niewiele mniej niż w ub. roku i nie ma na nie popytu ani ze strony trzodziarzy ani drobiarzy. A udział kosztu koncentratów jest w koszcie produkcji tucznika niski, więc jego wzrost nie załamuje opłacalności. Sztuka jest zrobić dobrą paszę uprzednio przebadawszy zboża ułożyć dawki w oparciu o nowe zbiory a nie stosować recepturę z ub roku lub taką "od zawsze". Na tym polu są ogromne rezerwy wzrostu mięśności. Dopiero uzyskanie dobrej mięsności pozwala mówić o opłacalności tuczu trzody.
  • jasiu 03-12-2010, 10:53:
Panie Boże zapłac za mądre słowa panie Marcinie

Zobacz wszystkie komentarze (7)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 467) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH